Sportsko-kulturno ljetno osvježenje u Biblioteci

U srijedu, 8. jula u izložbenom prostoru JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u 20 časova otvorena je izložba slika Saše Đukića. Banjalučani su prije dvije godine već imali priliku da vide radove ovog mladog Srpčanina u Biblioteci, a ovaj put izložba je upotpunjena novim slikama. Bibliotekarka Jelena Radaković otvorila je izložbu i istakla da, za razliku od prethodne postavke, ovaj put na slikama dominira motiv prirode. Poslije najave na engleskom jeziku, zbog gostiju Biblioteke, ragbista britanskih univerziteta Great Britain Pioneers u sportsko-kulturnoj posjeti našoj zemlji, okupljenima se obratio trener Stiv Kertis. On se zahvalio organizatorima, pohvalio izložbu i pozvao svoje igrače da pažljivo pogledaju izložbu i svoje impresije prenesu slikaru. Koliko su im se slike svidjele najbolje pokazuje to što je nekoliko njih na licu mjesta i prodato, budući da je izložba prodajnog tipa.
Poslije toga svi su se premjestili na otvoreni prostor pored Biblioteke gdje je upriličena zabava s koncertom. Prisutne su zabavljali popularni banjalučki bend Combine predođeni Nebojšom Kuruzovićem i Sašom Berendikom, poznatiji kao Jazz poesy cabaret, koje je potom je zamjenila pjevačica Anica Zrilić.
Vrelo ljetno veče proteklo je u prijatnom druženju engleskih gostiju, slijepih i slabovidih lica, članova Sportsko-rekreativnog društva „Vid“ i svih dobronamjernih ljudi koji su se te večeri zatekli u Biblioteci.
S obzirom na to da je istog popodneva održana prijateljska utakmica između Britanskih pionira i domaćeg ragbi kluba „Bijeli zečevi“, gdje su gosti odnijeli pobjedu, slavlju su se pridružili i domaći ragbisti.
Specijalna biblioteka još jednom je na veoma neobičan način uspjela da objedini sport i kulturu i na pravi način bude primjer inkluzije.