Спортско-културно љетно освјежење у Библиотеци

У сриједу, 8. јула у изложбеном простору ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске у 20 часова отворена је изложба слика Саше Ђукића. Бањалучани су прије двије године већ имали прилику да виде радове овог младог Српчанина у Библиотеци, а овај пут изложба је употпуњена новим сликама. Библиотекарка Јелена Радаковић отворила је изложбу и истакла да, за разлику од претходне поставке, овај пут на сликама доминира мотив природе. Послије најаве на енглеском језику, због гостију Библиотеке, рагбиста британских универзитета Great Britain Pioneers у спортско-културној посјети нашој земљи, окупљенима се обратио тренер Стив Кертис. Он се захвалио организаторима, похвалио изложбу и позвао своје играче да пажљиво погледају изложбу и своје импресије пренесу сликару. Колико су им се слике свидјеле најбоље показује то што је неколико њих на лицу мјеста и продато, будући да је изложба продајног типа.
Послије тога сви су се премјестили на отворени простор поред Библиотеке гдје је уприличена забава с концертом. Присутне су забављали популарни бањалучки бенд Combine предођени Небојшом Курузовићем и Сашом Берендиком, познатији као Jazz poesy cabaret, које је потом је замјенила пјевачица Аница Зрилић.
Врело љетно вече протекло је у пријатном дружењу енглеских гостију, слијепих и слабовидих лица, чланова Спортско-рекреативног друштва „Вид“ и свих добронамјерних људи који су се те вечери затекли у Библиотеци.
С обзиром на то да је истог поподнева одржана пријатељска утакмица између Британских пионира и домаћег рагби клуба „Бијели зечеви“, гдје су гости однијели побједу, слављу су се придружили и домаћи рагбисти.
Специјална библиотека још једном је на веома необичан начин успјела да обједини спорт и културу и на прави начин буде примјер инклузије.