У сарадњи са невладином организацијом Хелсиншки парламент грађана Бањалука, ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС штампала је на брајевом писму двије књиге из области законске регулативе особа са инвалидитеом. Назив прве књиге је  „Стратегија ефикасног модела сарадње између организација особа са инвалидитетом у БиХ“, а аутори су Ален Поповић, Борислав Ђурић, Жељко Бајић, Татјана Спасојевић, Мијат Шаровић, Спасоје Кулага, Илија Трнинић, Сувад Захировић и Елвира Бешлија.
Друга књига  „Усклађеност закона у БиХ са УН Конвенцијом о правима особа са инвалидитетом – Главни резултати анализе и препоруке“ такође је плод рада групе аутора, тј. радних група из области здравства, социјалне заштите, запошљавања, образовања и културе и спорта.
Обе књиге претходно су објављене у црном тиску, у издању Хелсиншког парламента грађана, а ово је њихово прво издање на брајевом писму, штампано у тиражу од 70 примјерака. Уредник издања на брајевом писму је Јовица Радановић.
За све заинтересоване књиге су доступне на полицама библиотеке, а дио књига биће дистрибуиран установама и организацијама које се баве проблематиком слијепих и слабовидих лица у Босни и Херцеговини.

Објављене књиге дио су пројекта под називом “ИН – Имплементација УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом у БиХ”. Главни носилац пројекта је Хелсиншки парламент грађана Бања Лука, а партнерске организације су Организација ампутираца „УДАС“, Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, Савез параплегичара и обољелих од дјечије парализе Федерације БиХ и Удружење слијепих Кантона Сарајево. Пројекат је замишљен тако да паралелно дјелује у два смјера – у смјеру законских интервенција (усклађивања домаћег законодавства на свим нивоима са УН Конвенцијом о правима ОСИ и отклањања узрока који дискриминишу особе са инвалидитетом) и у смјеру оснаживања организација ОСИ и равноправне интеграције ОСИ у друштвене процесе