У Матици исељеника и Срба у региону у Београду у петак,  7. септембра представљена је ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске и њена издања, а у оквиру манифестације „Дани Републике Српске у Србији“.

У склопу програма, промовисане су двије књиге – аудио књига „И мудри и безазлени“ ауторке Жане Вукосављевић, те збирка кратких прича „Збиље и тајанства“ Борке Тадић. Прва књига која је представљена нови је наслов у едицији Један писац, једна књига у којој је описан сусрет  списатељице са патријархом српским господином Павлом и разговор који је снимљен на Божић 2003. године.

Представљање Библиотеке свакако је употпуњено и „Збиљама и тајанствима“, али и извођењем монодраме Борке Тадић која симболично носи назив „У знаку бијелог штапа“.

Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић нагласио је значај сарадње са пријатељима из Србије и на заједничким програмима.

Циљ је да дамо свој допринос у повезивању једног народа са обје стране Дрине, да пренесемо оно што већ годинама раде људи из Републике Српске и што раде људи из Србије када дођу у Српску, а то је порука љубави и пријатељства, рекао је он.

Радиновић је изразио захвалност Представништву Републике Српске у Београду, које је организатор манифестације „Дани Републике Српске у Србији“, а које, како је рекао, ради сјајан посао.

„Дани Републике Српске у Србији“ ове године трајали су пет дана – у раздобљу од 3. до 8. септембра, у оквиру којих је представљено  25 програма у 19 градова и општина у Србији у 35 извођења.

Шесту манифестацију организовало је  Представништво Републике Српске у Србији, са жељом да грађанима Србије представи културу, умјетност, науку, просвјету и привреду Републике Српске.