ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске одазвала се позиву  Представништва Републике Српске у Србији, с којим годинама успјешно сарађује, у  акцији донирања слијепима прилагођених књига библиотекама у Србији.

Тако ће у понедјељак 14. јуна у 17 сати у Народној библиотеци „Јован Поповић“, Трг српских добровољаца 57 у Кикинди, бити уручене књиге намијењене особама оштећеног вида у издању Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, а у 18 сати у библиотеци ће бити одиграна монодрама “У знаку бијелог штапа“ у извођењу ауторке Борке Тадић из Бањалуке.

У уторак 15. јуна у 11 сати књиге ће бити поклоњене Народној библиотеци „Симеон Пишчевић“, Петра Кочића 1 у Шиду, а у 12 сати је планирано да Борка Тадић изведе своју монодраму  у просторијама библиотеке.

Књиге ће уручити Желимир Радиновић, директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, и Борислав Максимовић, самостални стручни сарадник за развој и унапређење сарадње у просвјети, култури и умјетности у Представништву Републике Српске.

Током претходних посјета Кикинди и Шиду, када су од стране Представништва Републике Српске у Србији поклоњене књиге за локалне библиотеке, утврђено је да те институције немају књиге намијењене лицима са оштећеним видом па је Представништво у сарадњи са Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица Републике Српскеиз Бањалуке организовало ову акцију.

Циљ ове посјете је промовисање и афирмисање умјетничког стваралаштва особа са потпуним или дјелимичним губитком вида, ширење диступности књига за ову групу особа са инвалидитетом, као и развој сарадње између институција Србије и Републике Српске.