ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске и Удружење лектора Републике Српске вас позивају на промоцију звучне књиге „Прича о принцези Бањалуци“.

Ријеч је о преводу једне старе, барокне пјесме (бајке у стиху) из 17. вијека, пољског аутора Хијеронима Морштина у којој главна јунакиња носи име Бањалука.

Касно анализирана у пољској, а непозната у српској историографији ова пјесма представља значајан извор који Бањалуку, што потврђује и превод, приказује у једном потпуно новом свјетлу.

Аудио издање, поред предговора мр Александре Савић (предсједнице Удружења лектора РС), садржи превод бајке и оригиналне пјесме са пољског језика. Дјело је превела Гордана Ђурђев-Малкјевич, а, штампано (које садржи и оригиналан текст на пољском језику) остварено је у сарадњи са Удружењем Пољака из Бањалуке.

Текст звучне књиге у трајању од 115 минута прочитала је Жана Вукосављевић, док је за тонску обраду био задужен Аљоша Трифковић.

Промоција звучне књиге „Прича о принцези Бањалуци“ одржаће се у просторијама Специјалне библиотеке (улица Фране Супила 31 ф) у четвртак, 17. јуна 2021. године у 12 часова.

О дјелу ће говорити приређивач Александра Савић и библиотекарка Јелена Радаковић.