ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске и ове године придружиће се институцијама културе широм Европе у традиционалном обиљежавању „Дана европске баштине“. „Дани европске баштине“ одржавају се сваког септембра у државама чланицама Савјета Европе од 1984. године са идејом да се сачува оно што је заједничко и оно што је европско, али и да се очува идентитет, да се развије свијест о томе да су националне културне баштине европских земаља дио заједничке културне баштине.
Специјална библиотека представиће стваралаштво слијепих и слабовидих људи, који својим радом, креативношћу и залагањем равноправно учествују у стварању културне баштине. Свој допринос даће и пријатељи Специјалне библиотеке из Позоришта младих Дис, чиме желимо да дамо примјер инклузије и неопходности равноправног третмана свих, без обзира на (не)постојање инвалидитета, што је и правна тековина Европе, потврђена међународним документима.
У уторак, 29. септембра у 19 часова у бањалучком Дому омладине биће изведен слиједећи програм:
• монодрама „У знаку бијелог штапа“ – Борка Тадић
• представа „Ја имам таленат“ – ауторски пројекат Рока Радише – Позориште младих Дис
• изложба слабовидог сликара Саше Ђукића
Програм је уједно и наставак пројекта „Хоризонти“ чији је циљ ширење свијести о могућностима слијепих и слабовидих лица и њихово укључивање у заједницу путем културе и умјетности.
Позивамо све заинтересоване, сараднике, госте и пријатеље Библиотеке, да 29. 9. у 19. часова дођу у Дом омладине.