JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske i ove godine pridružiće se institucijama kulture širom Evrope u tradicionalnom obilježavanju „Dana evropske baštine“. „Dani evropske baštine“ održavaju se svakog septembra u državama članicama Savjeta Evrope od 1984. godine sa idejom da se sačuva ono što je zajedničko i ono što je evropsko, ali i da se očuva identitet, da se razvije svijest o tome da su nacionalne kulturne baštine evropskih zemalja dio zajedničke kulturne baštine.
Specijalna biblioteka predstaviće stvaralaštvo slijepih i slabovidih ljudi, koji svojim radom, kreativnošću i zalaganjem ravnopravno učestvuju u stvaranju kulturne baštine. Svoj doprinos daće i prijatelji Specijalne biblioteke iz Pozorišta mladih Dis, čime želimo da damo primjer inkluzije i neophodnosti ravnopravnog tretmana svih, bez obzira na (ne)postojanje invaliditeta, što je i pravna tekovina Evrope, potvrđena međunarodnim dokumentima.
U utorak, 29. septembra u 19 časova u banjalučkom Domu omladine biće izveden slijedeći program:
• monodrama „U znaku bijelog štapa“ – Borka Tadić
• predstava „Ja imam talenat“ – autorski projekat Roka Radiše – Pozorište mladih Dis
• izložba slabovidog slikara Saše Đukića
Program je ujedno i nastavak projekta „Horizonti“ čiji je cilj širenje svijesti o mogućnostima slijepih i slabovidih lica i njihovo uključivanje u zajednicu putem kulture i umjetnosti.
Pozivamo sve zainteresovane, saradnike, goste i prijatelje Biblioteke, da 29. 9. u 19. časova dođu u Dom omladine.