Delegacija Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS predvođena direktorom Želimirom Radinovićem je 10. maja 2018. u Gradskoj knjižnici u Zagrebu učestvovala na Međunarodnom savjetovanju o Ugovoru iz Marakeša organizovanom od strane Hrvatske knjižnice za slijepe, Hrvatskog saveza slijepih i Hrvatskog knjižničarskog društva.

Cilj savjetovanja bio je upoznavanje svih učesnika uključenih u proces dostupnosti znanja, informacija i lijepe književnosti licima koja ne mogu čitati standardnu štampu s konkretnom problematikom, teorijom i praksom Ugovora iz Marakeša.

Ugovor iz Marakeša stupio je na snagu 30. septembra 2016. godine. Evropski parlament i Vijeće Evropske unije, s ciljem njegovog  provođenja, donijeli su 13. septembra 2017. Direktivu i Uredbu, dokumente vezane za usklađivanje autorskog i srodnih prava u informacionom društvu te uz prekograničnu razmjenu primjeraka u dostupnom formatu u korist lica kojima standardna štampa nije čitljiva.

Ugovorom iz Marakeša bi se, kroz izuzetke u zakonima o autorskom pravu pri izradi materijala u dostupnim formatima, licima koja ne čitaju standardnu štampu omogućio slobodan pristup znanju i informaciji koji im je sada blokiran. Njime bi se zaustavila tzv. „glad za knjigom“ jer se procjenjuje kako je u svijetu svega 5% od ukupne produkcije knjiga, časopisa, znanja i informacija dostupno licima koje ne čitaju standardnu štampu.

Na jednodnevnom simpozijumu učestvovali su međunarodni i domaći stručnjaci iz područja bibliotekarstva, informacionih nauka, prava, civilnog sektora i izdavaštva.

Među izlagačima bili su Dejvid Hamerstajn koji od 2009. uspješno radi na ratifikaciji Ugovora iz Marakeša; Karen Keninger, direktorica Nacionalne bibliotečke službe za slijepe i osobe sa invaliditetom Kongresne biblioteke u SAD; Lik Mome, koji je predstavio Konzorcijum za pristupačne formate (Accessible Books Consortium – ABC); Jelena Lešaja, direktorica Hrvatske knjižnice za slijepe, Marija Šišić-Hrlić iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i drugi.
Savjetovanju su prisustvovali bibliotekari iz narodnih, školskih, univerzitetskih, visokoškolskih i specijalnih biblioteka, bibliotekari iz biblioteka u regiji namijenjenih osobama kojima standardna štampa nije čitljiva, predstavnici saveza slijepih i udruženja slijepih u Hrvatskoj i okolnim zemljama, predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, izdavači, predstavnici udruženja lica s disleksijom, lica s cerebralnom paralizom itd.

Kao učesnici van Evropske unije kojih se Ugovor iz Marakeša u ovom momentu direktno tiče zbog prekogranične razmjene građe, pored naše delegacije, na savjetovanju su bili i predstavnici Biblioteke za slijepe Crne Gore. Bosna i Hercegovina pokrenula je inicijativu za potpisivanje Ugovora iz Marakeša.

Završni dio programa bio je namijenjen panel diskusiji na kojoj su razmotrena konkretna i praktična pitanja.

Po završetku oficijelnog dijela, za goste je priređen fakultativni obilazak i razgledanje Hrvatske knjižnice za slijepe.

Predstavnici Specijalne biblioteke nose pozitivne utiske iz Zagreba, uspostavljeni su novi kontaktu i čule su se korisne informacije.