Међународни филмски фестивал „Ухвати филм – Бања Лука“ одржан је 12. и 13. октобра 2018. године у Музичком павиљону у Бањој Луци.

Фестивал је свечано отворила у име Министарства просвјете и културе РС Добринка Максимовић, која је истакла да је овај фестивал од самог почека имао подршку Владе Републике Српске.

Присутнима се обратила и директорица фестивала Душица Липовац која је истакла значај културе за особе са инвалидитетом.

На отварању Фестивала био је и Желимир Радиновић руководилац ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске која је заједно са Министарством просвјете и културе Републике Српске, Градом Бања Лука и предузећем Крајина „Клас“ д.о.о. подржала овогодишњи фестивал „Ухвати филм – Бања Лука“.

У просторијама „Стакленца“ током два дана премијерно је приказано 26 филмова  од пристиглих 636 из 22 земље свијета, које је одабрао стручни жири – представници фестивала „Ухвати филм“ из Новог Сада, Ријеке, Котора, али и града домаћина Бања Луке.

У ревијалном дијелу Фестивала приказани су документарни филмови „Сјенке“ Аладина Кавгића из Тузле и „Лице Лафоре“ Дениса Бојића из Бања Луке.

Пратећу активност фестивала чинила је изложба фотографија „Култура и особе са инвалидитетом“ али и истоимена дебата на којој су учествовали Небојша Курузовић  – правник запослен у Министарству правде Републике Српске, Милица Галић – студент на мастер програму за италијански и српски језик, Душко Узелац – представник организације УДАС, Милеса Милинковић – директорица међународног фестивала „Ухвати филм – Нови Сад“ и Јелена Радаковић – библиотекарка Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске. Модератор дебате била је позната књижевница из Бања Луке Тања Ступар Трифуновић.