Međunarodni filmski festival „Uhvati film – Banja Luka“ održan je 12. i 13. oktobra 2018. godine u Muzičkom paviljonu u Banjoj Luci.

Festival je svečano otvorila u ime Ministarstva prosvjete i kulture RS Dobrinka Maksimović, koja je istakla da je ovaj festival od samog počeka imao podršku Vlade Republike Srpske.

Prisutnima se obratila i direktorica festivala Dušica Lipovac koja je istakla značaj kulture za osobe sa invaliditetom.

Na otvaranju Festivala bio je i Želimir Radinović rukovodilac JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske koja je zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, Gradom Banja Luka i preduzećem Krajina „Klas“ d.o.o. podržala ovogodišnji festival „Uhvati film – Banja Luka“.

U prostorijama „Staklenca“ tokom dva dana premijerno je prikazano 26 filmova  od pristiglih 636 iz 22 zemlje svijeta, koje je odabrao stručni žiri – predstavnici festivala „Uhvati film“ iz Novog Sada, Rijeke, Kotora, ali i grada domaćina Banja Luke.

U revijalnom dijelu Festivala prikazani su dokumentarni filmovi „Sjenke“ Aladina Kavgića iz Tuzle i „Lice Lafore“ Denisa Bojića iz Banja Luke.

Prateću aktivnost festivala činila je izložba fotografija „Kultura i osobe sa invaliditetom“ ali i istoimena debata na kojoj su učestvovali Nebojša Kuruzović  – pravnik zaposlen u Ministarstvu pravde Republike Srpske, Milica Galić – student na master programu za italijanski i srpski jezik, Duško Uzelac – predstavnik organizacije UDAS, Milesa Milinković – direktorica međunarodnog festivala „Uhvati film – Novi Sad“ i Jelena Radaković – bibliotekarka Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. Moderator debate bila je poznata književnica iz Banja Luke Tanja Stupar Trifunović.