„Radost čitanja“ ovogodišnji moto Međunarodnog beogradskog sajma knjiga ujedinio je izdavače i čitaoce iz cijelog regiona tokom sedam dana (od 21. do 28. oktobra 2018) trajanja.
Republika Srpska je ove godine imala svoj jubilarni, deseti nastup koji je bio u znaku 150 godina od otvaranja Srpske čitaonice u Banjaluci.
Među mnogobrojnim učesnicima iz Banjaluke, našla se i naša ustanova, koja je petu godinu zaredom na štandu Predstavništva Republike Srpske, 25. oktobra predstavila novitete iz oblasti izdavačke djelatnosti.
Ove godine, Biblioteka je promovisala drugu knjigu koja se našla u ediciji „Otrgnuti od zaborava“. Riječ je o poeziji Jovanke Savanović koja je gotovo šezdeset godina nakon štampanog izdanja dobila zvučnu formu – audio knjigu i onu na brajevom pismu, namijenjenu slijepim korisnicima.
O životu Jovanke Savanović, spisateljice, savremenice Desanke Maksimović i Isidore Sekulić govorila je bibliotekarka Jelena Radaković sa osvrtom i na same pjesme koje nisu dobile zasluženo mjesto u srpskoj književnosti 20. vijeka.
Nešto više o ediciji, njenoj važnosti, ali i planovima Specijalne biblioteke pričao je direktor Želimir Radinović.
Želimir Radinović je takođe isti dan, kao predstavnik Biblioteke učestvovao i na panelu o Marakeškom sporazumu koji je organizovala biblioteka „Dr Milan Budimir“.
Dva dana kasnije, na štandu Saveza slepih Srbije, Saša Grbić i Miroslav Janković predstavili su „Crnu knjigu – Patnje Srba Bosne i Hercegovine za vreme svetskog rata 1914-1918. godine“ Vladimira Ćorovića koja je izdata na brajevom pismu.