„Радост читања“ овогодишњи мото Међународног београдског сајма књига ујединио је издаваче и читаоце из цијелог региона током седам дана (од 21. до 28. октобра 2018) трајања.
Република Српска је ове године имала свој јубиларни, десети наступ који је био у знаку 150 година од отварања Српске читаонице у Бањалуци.
Међу многобројним учесницима из Бањалуке, нашла се и наша установа, која је пету годину заредом на штанду Представништва Републике Српске, 25. октобра представила новитете из области издавачке дјелатности.
Ове године, Библиотека је промовисала другу књигу која се нашла у едицији „Отргнути од заборава“. Ријеч је о поезији Јованке Савановић која је готово шездесет година након штампаног издања добила звучну форму – аудио књигу и ону на брајевом писму, намијењену слијепим корисницима.
О животу Јованке Савановић, списатељице, савременице Десанке Максимовић и Исидоре Секулић говорила је библиотекарка Јелена Радаковић са освртом и на саме пјесме које нису добиле заслужeно мјесто у српској књижевности 20. вијека.
Нешто више о едицији, њеној важности, али и плановима Специјалне библиотеке причао је директор Желимир Радиновић.
Желимир Радиновић је такође исти дан, као представник Библиотеке учествовао и на панелу о Маракешком споразуму који је организовала библиотека „Др Милан Будимир“.
Два дана касније, на штанду Савеза слепих Србије, Саша Грбић и Мирослав Јанковић представили су „Црну књигу – Патње Срба Босне и Херцеговине за време светског рата 1914-1918. године“ Владимира Ћоровића која је издата на брајевом писму.