JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske po prvi put se ove godine predstavila na tradicionalnoj manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“. Manifestacija, koja promoviše kulturne, privredne i druge potencijale Srpske, otvorena je 10. septembra svečanošću u Centru Sava i za šest dana trajanja obuhvatiće 23 programa i 42 izvođenja u 15 gradova širom Srbije, što ovogodišnji program, četvrti po redu, čini najambicioznijim do sada.
Specijalna biblioteka izvela je svoj program 13. septembra u 14 časova u Domu za lica sa oštećenim vidom “Zbrinjavanje“ u Pančevu. Poslije obraćanja domaćina Milorada Simonovića, direktora Doma, te predstavnika Gradske uprave Pančeva, predstavnik Biblioteke grafolog-tiflograf Jovica Radanović pozdravio je publiku koju su činili korisnici doma, predstavnici slijepih iz Pančeva i Beograda i drugi zainteresovani građani. Jovica Radanović govorio je o radu Specijalne biblioteke i domaćinu poklonio po pet naslova na brajevom pismu i u zvučnoj tehnici, izdanja Specijalne biblioteke.
Slijepa književnica iz Banjaluke Borka Tadić predstavila je svoje četiri zbirke poezije, kao i knjigu priča “Zbilje i tajanstva”. Autorka, Nada Radanović i Verica Tadić izrecitovale su nekoliko pjesama, pročitana je priča “Boemska noć bivšeg vojnika” i izveden segmenat iz monodrame “U znaku bijelog štapa”.
Za muzički dio program bila je zadužena izvorna grupa Gradske organizacije slijepih Banjaluka koja je otvorila i zatvorila program. Radomir Radanović, Milorad Mandić i Borka Tadić između ostalog izveli su i poetsko-muzički performans „Mala moja iz Bosanske Krupe“.
Publika je uživala u programu , a nastup Specijalne biblioteke ispratili su lokalni mediji.

Borka Tadic i Milorad MandicdicBorka Tadic i Nada Radanovic