O značaju biblioteka napisane je mnogo riječi i rečenica. Biblioteke su čuvari znanja i knjiga, u kojima je zapisana istorija civilizacije. Na glinenim pločicama, kamenu, bambusovim trakama, svili, papirusu, knjiga predstavlja jednu od najvažnijih civilizacijskih tekovina i najznačajnijih temelja u kulturi svakog naroda. U tom smislu značaj i uloga biblioteka u ljudskoj istoriji od najstarijih vremena do danas su nemjerljivi. Biblioteka za slijepa i slabovida lica zauzima posebno mjesto u svakom društvu, ono je pokazatelj da društvo razumije, poštuje i cijeni sve svoje članove i misli na njihovu dobrobit i obrazovanje.

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske osnovana je prije tačno deset godina, 2006. godine, a 2007. zvanično je počela s radom. Ovaj veliki jubilej želimo na dostojan način da obilježimo, između ostalog i ovogodišnjim IX književnim konkursom. Biblioteka se tokom decenije svog postojanja trudila da izađe u susret svojim korisnicima, ne samo putem izdavanja knjiga već i kao mjesto okupljanja, kulturnih dešavanja, edukacija, druženja – Vaše mjesto.

Sigurni smo da je Biblioteka danas važan dio vaših života, da ste u nama našli prijatelja, učitelja, utočište. Želimo da nam pišete o tome, šta za vas znači biblioteka, uopšte, knjige i čitanje, opišite nam neke zanimljive anegdote i iskustva vezana za njih, sigurni smo da ih je bilo. Kao i uvijek raspon teme je širok. Pustite mašti na volju. Moto ovogodišnjeg konkursa je citat Gistava Flobera „Čitaj da bi živio”.

Pokažimo i dokažimo da cijenimo biblioteke i knjige i da su nam potrebne, pogotovo danas, u vrijeme sve većeg otuđenja i tehnološkog napretka, jer kao što pisac Nil Gejman u svom čuvenom eseju o bibliotekama i čitanju kaže: „Ako ne cijenimo biblioteke, onda ne cijenimo informacije ili kulturu ili mudrost. Utišavamo glasove prošlosti i nanosimo štetu budućnosti.“

Zbog specifičnosti teme, za razliku od prethodnih godina, konkurs je otvoren isključivo za slijepa i slabovida lica.

Na konkurs se mogu slati radovi iz svih književnih rodova i žanrova. Konkurs je otvoren od 5. septembra do 15. decembra ove godine.

Radovi se šalju na adresu: JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS; Frane Supila 31 f, 78 000 Banja Luka ili na i-mejl: konkurs.bsrs@mail.com Konkurs je anoniman. Radovi se dostavljaju pod šifrom. U posebnoj koverti učesnik treba da dostavi svoju punu adresu i šifru kojom je označen rad.

Objavljivane i nagrađivane radove, kao i radove dospjele po završetku konkursa nećemo uzimati u obzir.

Po završetku konkurs stručni žiri pregledaće radove i izdvojiće tri najbolja. Autorima nagrađenih radova slijedi novčana nagrada. Nagrađeni radovi biće tradicionalno objavljeni u posebnoj publikaciji, štampanoj i zvučnoj, i u časopisima Biblioteke – zvučnom časopisu „Homer“ i časopisu „Riječi u prstima“ na brajevom pismu.

Očekujemo, kao i uvijek, Vaš veliki odziv. Oslobodite svoj spisateljski dar i pišite!