О значају библиотека написане је много ријечи и реченица. Библиотеке су чувари знања и књига, у којима је записана историја цивилизације. На глиненим плочицама, камену, бамбусовим тракама, свили, папирусу, књига представља једну од најважнијих цивилизацијских тековина и најзначајнијих темеља у култури сваког народа. У том смислу значај и улога библиотека у људској историји од најстаријих времена до данас су немјерљиви. Библиотека за слијепа и слабовида лица заузима посебно мјесто у сваком друштву, оно је показатељ да друштво разумије, поштује и цијени све своје чланове и мисли на њихову добробит и образовање.

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске основана је прије тачно десет година, 2006. године, а 2007. званично је почела с радом. Овај велики јубилеј желимо на достојан начин да обиљежимо, између осталог и овогодишњим IX књижевним конкурсом. Библиотека се током деценије свог постојања трудила да изађе у сусрет својим корисницима, не само путем издавања књига већ и као мјесто окупљања, културних дешавања, едукација, дружења – Ваше мјесто.

Сигурни смо да је Библиотека данас важан дио ваших живота, да сте у нама нашли пријатеља, учитеља, уточиште. Желимо да нам пишете о томе, шта за вас значи библиотека, уопште, књиге и читање, опишите нам неке занимљиве анегдоте и искуства везана за њих, сигурни смо да их је било. Као и увијек распон теме је широк. Пустите машти на вољу. Мото овогодишњег конкурса је цитат Гистава Флобера „Читај да би живио”.

Покажимо и докажимо да цијенимо библиотеке и књиге и да су нам потребне, поготово данас, у вријеме све већег отуђења и технолошког напретка, јер као што писац Нил Гејман у свом чувеном есеју о библиотекама и читању каже: „Ако не цијенимо библиотеке, онда не цијенимо информације или културу или мудрост. Утишавамо гласове прошлости и наносимо штету будућности.“

Због специфичности теме, за разлику од претходних година, конкурс је отворен искључиво за слијепа и слабовида лица.

На конкурс се могу слати радови из свих књижевних родова и жанрова. Конкурс је отворен од 5. септембра до 15. децембра ове године.

Радови се шаљу на адресу: ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС; Фране Супила 31 ф, 78 000 Бања Лука или на и-мејл: konkurs.bsrs@mail.com Конкурс је анониман. Радови се достављају под шифром. У посебној коверти учесник треба да достави своју пуну адресу и шифру којом је означен рад.

Објављиване и награђиване радове, као и радове доспјеле по завршетку конкурса нећемо узимати у обзир.

По завршетку конкурс стручни жири прегледаће радове и издвојиће три најбоља. Ауторима награђених радова слиједи новчана награда. Награђени радови биће традиционално објављени у посебној публикацији, штампаној и звучној, и у часописима Библиотеке – звучном часопису „Хомер“ и часопису „Ријечи у прстима“ на брајевом писму.

Очекујемо, као и увијек, Ваш велики одзив. Ослободите свој списатељски дар и пишите!