U tonskom studiju Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske svjetlo dana ugledala je knjiga ”Orlovi ponovo lete”, s podnaslovom „Nove priče o magarećim godinama“, u kojoj četrnaest srpskih pripovjedača govori o svom djetinjstvu.
Knjigu koja pripada Laguninoj ediciji priča „Talasi” i kojom je ovaj izdavač obilježio 100 godina od rođenja nezaboravnog Branka Ćopića, a čiji je naslov duhovita varijacija na Ćopićevu zbirku „Orlovi rano lete“, priredio je pisac i antologičar Vule Žurić.
„Orlovi ponovo lete“ obuhvataju priče: Muharema Bazdulja, Marka Vidojkovića, Mihajla Pantić, Mirjane Đurdević, Radeta Kuzmanovića, Miodraga Raićević, Dimitrija Vojnova, Dejana Stojiljkovića, Dragana Velikića, Zorana Penevskog, Ljubice Arsić, Vuleta Žurić, Dr Neleta Karajlića i Vladimira Kecmanovića.
Pišući o svojim magarećim godinama oni su sastavili zbirku ispunjenu najrazlicitijim avanturama, problemima i nevoljama junaka koje drma pubertet, prvi put se zaljubljuju, ne znaju šta će sa sobom pa upadaju u nevolje, odlučuju da pobjegnu od kuće i da se nikada, baš nikada više ne vrate u školu
Kako je to biti omladinac u vrijeme kad nije bilo kompjutera i mobilnih telefona, a kako je biti tinejdžer u dvadeset prvom vijeku? Koliko je sazrijevanje kratko a sjećanje dugo? Da li su patnje, radosti, veselja i razočaranja uvijek isti ili su se promijenili kao i cijeli svijet i mladost u njemu? Na put ka književnim odgovorima na zamršena pitanja odrastanja uputiće nas smiješne, nježne, tužne, pronicljive i uvijek uzbudljive priče naših autora koji su se odvažili da s nama podijele tajne svog djetinjstva.
Zvučnu knjigu u trajanju od 5 i po sati pročitala je i tonski obradila Dragana Božić.