Projekat „Horizonti“

Promocija knjige „Zbilje i tajanstva“ Borke Tadić

Monodrama „Mala iz Linca, ja iz Čelinca“

U petak, 11. septembra tražila se stolica više na promociji zbirke priča „Zbilje i tajanstva“  Borke Tadić.  Velika konferencijska sala u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske bila je dupke puna, a dio publike, Borkinih prijatelja i poštovalaca,  ostao je i da stoji.
Program je započeo monodramom „Mala iz Linca, ja iz Čelinca“ u produkciji Pozorišta mladih Dis i Centra za kulturu Čelinac. Svetozar Babić razgalio je publiku i izazvao salve smijeha simpatičnim portretisanjem ljubavnih zgoda i nezgoda mladića iz provincije.
U uvodnom obraćanju direktor Želimir Radinović istakao je značaj saradnje sa Pozorištem mladih Dis u zajedničkom projektu pod nazivom „Horizonti“. Cilj je promovisati i približiti stvaralaštvo i život slijepih i slabovidih lica javnosti širom Republike Srpske. Planiran je obilazak 15 gradova, gdje bi se u saradnji sa lokalnim kulturnim ustanovama i lokalnim udruženjima slijepih i slabovidih, izvele predstave, organizovale izložbe, književna druženja…  Promocija knjige slijepe autorke Borke Tadić samo je prvi korak u tom pravcu.
Poslije direktora prisutne je pozdravila i domaćica koja nije mogla da sakrije uzbuđenje. Istakla je da je poriv da napiše ovu knjigu bio veoma snažan, te da je s ljubavlju i poštovanjem predaje čitaocima. Autorka se zahvalila donatorima i svima koji su joj pružili podršku i pomogli pri izdavanju.
Borka Tadić iza sebe ima četiri zbirke poezije, a prva njena knjiga izašla je prije ravno 30 godina. Zbirke „Zbilje i tajanstva“ je njen prozni prvenac i ujedno prvo standardno, štampano izdanje (u tzv. crnom tisku) JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica, budući da su ranija izdanja bila na brajevom pismu i u zvučnoj tehnici. Zanimljivo je i da je prvo zvučno izdanje naše ustanove izbor iz Borkine poezije „Okovani snovi u ogledalu vječnosti“.
Priče iz zbirke, „Zvono“ i „Glas u noći“, pročitala je Verica Tadić. Verica Tadić pozajmiće svoj glas i u zvučnom izdanju, koje se planira do kraja godine.
O zbirci je govorio i Saša Grbić, profesor srpskog jezika i recenzent u knjizi. Saša je istakao da se u pričama primjećuje veliki uticaj srpske književnosti epohe realizma  XIX vijeka i srpske proze s početka XX vijeka. Priču „Boemska noć bivšeg vojnika“, najbolju u zbirci, uporedio je sa Lazervićevom pripovijetkom „Sve će to narod pozlatiti“.
O knjizi je potom nadahnuto govorio i Želimir Radinović, izmamivši simpatije i Borke i publike govoreći o saradnji s Borkom.
Za muzički dio programa pobrinula se Milica Tadić, učenica drugog razreda srednje muzičke škole, koja je na klaviru odsvirala Lista i Šopena.
Program je vodila Dragana Božić.
Po završetku promocije Borka je potpisivala svoju novu knjigu, a ispred autorke formirao se dugačak red svih onih koji su htjeli da joj se zahvale i da je pohvale.
Ovu manifestaciju podržao je Helsinški parlament građana Banjaluka.

Zbirka Borke Tadić biće predstavljena i na predstojećem, 20. sajmu knjige u Banjaluci 18. septembra 2015. u 11 časova na štandu ustanova kulture Republike Srpske i udruženja izdavača Republike Srpske, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulure RS. Pozivamo sve zainteresovane da dođu.