Пројекат „Хоризонти“

Промоција књиге „Збиље и тајанства“ Борке Тадић

Монодрама „Мала из Линца, ја из Челинца“

У петак, 11. септембра тражила се столица више на промоцији збирке прича „Збиље и тајанства“  Борке Тадић.  Велика конференцијска сала у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске била је дупке пуна, а дио публике, Боркиних пријатеља и поштовалаца,  остао је и да стоји.
Програм је започео монодрамом „Мала из Линца, ја из Челинца“ у продукцији Позоришта младих Дис и Центра за културу Челинац. Светозар Бабић разгалио је публику и изазвао салве смијеха симпатичним портретисањем љубавних згода и незгода младића из провинције.
У уводном обраћању директор Желимир Радиновић истакао је значај сарадње са Позориштем младих Дис у заједничком пројекту под називом „Хоризонти“. Циљ је промовисати и приближити стваралаштво и живот слијепих и слабовидих лица јавности широм Републике Српске. Планиран је обилазак 15 градова, гдје би се у сарадњи са локалним културним установама и локалним удружењима слијепих и слабовидих, извеле представе, организовале изложбе, књижевна дружења…  Промоција књиге слијепе ауторке Борке Тадић само је први корак у том правцу.
Послије директора присутне је поздравила и домаћица која није могла да сакрије узбуђење. Истакла је да је порив да напише ову књигу био веома снажан, те да је с љубављу и поштовањем предаје читаоцима. Ауторка се захвалила донаторима и свима који су јој пружили подршку и помогли при издавању.
Борка Тадић иза себе има четири збирке поезије, а прва њена књига изашла је прије равно 30 година. Збирке „Збиље и тајанства“ је њен прозни првенац и уједно прво стандардно, штампано издање (у тзв. црном тиску) ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица, будући да су ранија издања била на брајевом писму и у звучној техници. Занимљиво је и да је прво звучно издање наше установе избор из Боркине поезије „Оковани снови у огледалу вјечности“.
Приче из збирке, „Звоно“ и „Глас у ноћи“, прочитала је Верица Тадић. Верица Тадић позајмиће свој глас и у звучном издању, које се планира до краја године.
О збирци је говорио и Саша Грбић, професор српског језика и рецензент у књизи. Саша је истакао да се у причама примјећује велики утицај српске књижевности епохе реализма  XIX вијека и српске прозе с почетка XX вијека. Причу „Боемска ноћ бившег војника“, најбољу у збирци, упоредио је са Лазервићевом приповијетком „Све ће то народ позлатити“.
О књизи је потом надахнуто говорио и Желимир Радиновић, измамивши симпатије и Борке и публике говорећи о сарадњи с Борком.
За музички дио програма побринула се Милица Тадић, ученица другог разреда средње музичке школе, која је на клавиру одсвирала Листа и Шопена.
Програм је водила Драгана Божић.
По завршетку промоције Борка је потписивала своју нову књигу, а испред ауторке формирао се дугачак ред свих оних који су хтјели да јој се захвале и да је похвале.
Ову манифестацију подржао је Хелсиншки парламент грађана Бањалука.

Збирка Борке Тадић биће представљена и на предстојећем, 20. сајму књиге у Бањалуци 18. септембра 2015. у 11 часова на штанду установа културе Републике Српске и удружења издавача Републике Српске, под покровитељством Министарства просвјете и кулуре РС. Позивамо све заинтересоване да дођу.