У петак, 11. септембра у 17 часова у ЈУ Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске промовисаће се збирка прича  Борке Тадић „Збиље и тајанства“ и биће изведена монодрама „Мала из Линца, ја из Челинца“ .

Монодрама „Мала из Линца, ја из Челинца“ настала је у продукцији Позоришта младих Дис и Центра за културу Челинац, а причу о необичној судбини младог Челинчанина изводи Светозар Бабић.

„Збиље и тајанства“ су прозни првенац слијепе ауторке Борке Тадић, која иза себе има објављене четири књиге поезије, као и звучна издања избора из поезије и монодраме, снимљених у продукцији Специјалне библиотеке.
Ово је прво стандардно штампано издање књиге иза које је стала Специјална библиотека, с обзиром на то да су се ранији издавачки подухвати  односили на књиге на брајевом писму и у звучном формату, у складу са потребама слијепих и слабовидих корисника. Овим издањем желимо да рад Борке Тадић приближимо ширем кругу чиаталаца.
О књизи ће поред ауторке говорити  професор српског језика и књижевности Саша Грбић, уједно и рецензент књиге.

Манифестацију је подржао Хелсиншки парламент грађана Бањалука.

Овим културним догађајем започињемо активности у оквиру заједничког пројекта Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС  и културних активиста окупљених око Дис позоришта под називом „Хоризонти“. „Хоризонти“ су замишљени као „путујући културни фестивал“ који ће обићи 15 мјеста у Републици Српској, гдје ће, у сарадњи са локалним културним установама и локалним удружењима слијепих и слабовидих, промовисати културно стваралаштво ових лица и извести програме намјенски направљене за њих. Циљ пројекта је да се разбију постојеће предрасуде и створи права слика о слијепим и слабовидим лицима и њиховим могућностима и способностима.