U petak, 11. septembra u 17 časova u JU Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske promovisaće se zbirka priča  Borke Tadić „Zbilje i tajanstva“ i biće izvedena monodrama „Mala iz Linca, ja iz Čelinca“ .

Monodrama „Mala iz Linca, ja iz Čelinca“ nastala je u produkciji Pozorišta mladih Dis i Centra za kulturu Čelinac, a priču o neobičnoj sudbini mladog Čelinčanina izvodi Svetozar Babić.

„Zbilje i tajanstva“ su prozni prvenac slijepe autorke Borke Tadić, koja iza sebe ima objavljene četiri knjige poezije, kao i zvučna izdanja izbora iz poezije i monodrame, snimljenih u produkciji Specijalne biblioteke.
Ovo je prvo standardno štampano izdanje knjige iza koje je stala Specijalna biblioteka, s obzirom na to da su se raniji izdavački poduhvati  odnosili na knjige na brajevom pismu i u zvučnom formatu, u skladu sa potrebama slijepih i slabovidih korisnika. Ovim izdanjem želimo da rad Borke Tadić približimo širem krugu čiatalaca.
O knjizi će pored autorke govoriti  profesor srpskog jezika i književnosti Saša Grbić, ujedno i recenzent knjige.

Manifestaciju je podržao Helsinški parlament građana Banjaluka.

Ovim kulturnim događajem započinjemo aktivnosti u okviru zajedničkog projekta Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS  i kulturnih aktivista okupljenih oko Dis pozorišta pod nazivom „Horizonti“. „Horizonti“ su zamišljeni kao „putujući kulturni festival“ koji će obići 15 mjesta u Republici Srpskoj, gdje će, u saradnji sa lokalnim kulturnim ustanovama i lokalnim udruženjima slijepih i slabovidih, promovisati kulturno stvaralaštvo ovih lica i izvesti programe namjenski napravljene za njih. Cilj projekta je da se razbiju postojeće predrasude i stvori prava slika o slijepim i slabovidim licima i njihovim mogućnostima i sposobnostima.