Vidovdansko jutro u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS obilježeno  je promocijom zvučne knjige „Svezivo“ pjesnika Predraga Bojića.

Kako je i najavljeno, ova manifestacija našla se u okviru programa obilježavanja dana i slave Gradske organizacije slijepih Banjaluka.

Knjiga „Svezivo“ je novi naslov u ediciji Jedan pisac – jedna knjiga, ali i prvo djelo mladog stvaraoca Predraga Bojića. Ova nevelika knjiga poezije u štampanoj formi pojavila se 2012. godine u izdanju Matice srpske, da bi  već sljedeće 2013. pjesnik dobio priznanje u vidu Čučkove nagrade za istu.

Zvučno izdanje „Sveziva“ traje 37 minuta i podijeljeno je u tri fajla, koja pored same zbirke sadrže i recenziju Lune Grandišćak „Tu smo, samo nas nema“ i kratke biografske podatke.

Brojna publika koja se našla 28. juna u Biblioteci imala je prilike da uživa u recitovanju mladog pjesnika, ali i zapažanjima koje su iznijeli rukovodilac Biblioteke Želimir Radinović, bibliotekarka Jelena Radaković i prije svega pisac i književni kritičar Goran Dakić. Dakić je između ostalog naveo i to kako Bojić spada u grupu ozbiljnih „stražilovskih“ liričara i kako nije lako pratiti  tok njegovih misli, ali kada se uđe u suštinu mogu se tu prepoznati uticaji Raičkovića, Miljkovića, Desanke Maksimović i Jesenjina.

Na pitanje otkud naziv Svezivo, pjesnik koji je u toku promocije recitovao pjesme poput „Monologa“, „O rubu“ i drugih, odgovorio je,  kako svezivo predstavlja pridjev – osobinu, iako su tokom vremena drugi počeli da tu riječ tretiraju kao imenicu. On, kako sam kaže pokušava da prikaže raznolikost gdje je književnost po nekoj svojoj prirodi najdublje i najsvestranije svjedočanstvo ljudske prirode, a poezija kruna iste, te samim tim i duhovna higijena i prećutana nespojivost koju on pokušava da opjeva.

Zvučnu knjigu „Svezivo“ već od danas možete da pronađete na policama Specijalne biblioteke.