Видовданско јутро у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС обиљежено  је промоцијом звучне књиге „Свезиво“ пјесника Предрага Бојића.

Како је и најављено, ова манифестација нашла се у оквиру програма обиљежавања дана и славе Градске организације слијепих Бањалука.

Књига „Свезиво“ је нови наслов у едицији Један писац – једна књига, али и прво дјело младог ствараоца Предрага Бојића. Ова невелика књига поезије у штампаној форми појавила се 2012. године у издању Матице српске, да би  већ сљедеће 2013. пјесник добио признање у виду Чучкове награде за исту.

Звучно издање „Свезива“ траје 37 минута и подијељено је у три фајла, која поред саме збирке садрже и рецензију Луне Грандишћак „Ту смо, само нас нема“ и кратке биографске податке.

Бројна публика која се нашла 28. јуна у Библиотеци имала је прилике да ужива у рецитовању младог пјесника, али и запажањима које су изнијели руководилац Библиотеке Желимир Радиновић, библиотекарка Јелена Радаковић и прије свега писац и књижевни критичар Горан Дакић. Дакић је између осталог навео и то како Бојић спада у групу озбиљних „стражиловских“ лиричара и како није лако пратити  ток његових мисли, али када се уђе у суштину могу се ту препознати утицаји Раичковића, Миљковића, Десанке Максимовић и Јесењина.

На питање откуд назив Свезиво, пјесник који је у току промоције рецитовао пјесме попут „Монолога“, „О рубу“ и других, одговорио је,  како свезиво представља придјев – особину, иако су током времена други почели да ту ријеч третирају као именицу. Он, како сам каже покушава да прикаже разноликост гдје је књижевност по некој својој природи најдубље и најсвестраније свједочанство људске природе, а поезија круна исте, те самим тим и духовна хигијена и прећутана неспојивост коју он покушава да опјева.

Звучну књигу „Свезиво“ већ од данас можете да пронађете на полицама Специјалне библиотеке.