Pozivamo sve zainteresovane Bijeljince i druge koji su u prilici da dođu da u četvrtak, 28.01.2016. u 13 časova prisustvuju svečanoj ademiji koja će se održati u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini.

Svečanu akademiju organizuje JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Filip Višnjić“ povodom 10 godina postojanja Specijalne biblioteke, te otvaranja audio braj klub internet čitaonice (ABIKČ) u bijeljinskoj biblioteci.

Naime Odlukom Vlade Republike Srpske na sjednici održanoj 13.07.2006. osnovana je Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, kao najmlađa institucija  republičkog nivoa u oblasti kulture u Republici Srpskoj.

Pored podsjećanja na postignuća Specijalne biblioteke u protekloj deceniji, na Akademiji će biti proglašeni pobjednici 8. književnog konkursa Specijalne biblioteke. Protekli konkurs bio je u znaku Branka Ćopića, s temom „Zlatna bajka o ljudima“, sentencom iz Ćopićevog pisma Ziji Dizdareviću. Na ovaj način Biblioteka je dala doprinos obilježavanju stogodišnjice rođenja našeg velikog pisca, uz štampanje romana na brajevom piismu „Ne tuguj bronzana stražo“ koji je po prvi put postao dostupan slijepim licima, te nizom prigodnih manifestacija.

Akademiju će obilježiti nastupi slijepih i slabovidih lica, koji će pokazati svoj kreativne i umjetničke mogućnosti. Specijalna biblioteka planira da tokom ove godine desetogodišnjicu svog postojanja obilježi nizom akademija u gradovima Republike Srpske, što bi bilo krunisano velikom manifestacijom u Banjaluci.