Позивамо све заинтересоване Бијељинце и друге који су у прилици да дођу да у четвртак, 28.01.2016. у 13 часова присуствују свечаној адемији која ће се одржати у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини.

Свечану академију организује ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске у сарадњи са Народном библиотеком „Филип Вишњић“ поводом 10 година постојања Специјалне библиотеке, те отварања аудио брај клуб интернет читаонице (АБИКЧ) у бијељинској библиотеци.

Наиме Одлуком Владе Републике Српске на сједници одржаној 13.07.2006. основана је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, као најмлађа институција  републичког нивоа у области културе у Републици Српској.

Поред подсјећања на постигнућа Специјалне библиотеке у протеклој деценији, на Академији ће бити проглашени побједници 8. књижевног конкурса Специјалне библиотеке. Протекли конкурс био је у знаку Бранка Ћопића, с темом „Златна бајка о људима“, сентенцом из Ћопићевог писма Зији Диздаревићу. На овај начин Библиотека је дала допринос обиљежавању стогодишњице рођења нашег великог писца, уз штампање романа на брајевом пиисму „Не тугуј бронзана стражо“ који је по први пут постао доступан слијепим лицима, те низом пригодних манифестација.

Академију ће обиљежити наступи слијепих и слабовидих лица, који ће показати свој креативне и умјетничке могућности. Специјална библиотека планира да током ове године десетогодишњицу свог постојања обиљежи низом академија у градовима Републике Српске, што би било крунисано великом манифестацијом у Бањалуци.