Kiša i ružno vrijeme tog ponedjeljka, 11. marta 2019, nisu spriječili ljubitelje poezije  da isprate promociju zvučnog izdanja zbirke „Maglene vibracije“ mlade pjesnikinje Tee Gutić održane u sali JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Promocija je održana u saradnji sa kompanijom Novomatic, koja je organizovala konkurs za made talente „Novo lice“ čiji je Tea jedan od pobjednika.

Budući da je i sama autorka učenica završne godine Gimnazije u Gradišci, promocija je bila u znaku mladosti. Teine pjesme čitala je njena drugarica Sanja Špirić. Klavirskim dionicama atmosferu je upotpunila mlada Milkica Marjanović, a moderator programa bila je Rada Đurić.

Ispred  domaćina, Specijalne biblioteke,  publici se obratio direktor Želimir Radinović koji je izrazio zadovoljstvo zbog posjećenosti promocije i istakao da je naša ustanova oduvijek otvorena za mlade ljude, i uopšte stvaraoce sa naših prostora, što potvrđuje i edicija „Jedan pisac, jedna knjiga“. Zahvalio se Gradskoj organizaciji slijepih Banja Luka koja redovno posjećuje kulturne događaje u organizaciji biblioteke, kao i učenicima banjalučke Gimnazije predvođenim profesoricom  Nikolinom Erceg Rondović, koji već drugu godinu u okviru projekta „Ja građanin“ kroz svoj volonterski rad uspješno sarađuju s našom ustanovom.

Ispred kompanije Novomatic goste je pozdravila Snježana Kuzmanović, osvrnuvši se na platformu „Novo lice“ koja ima za cilj da podrži mlade i talentovane ljudi u njihovom širokom spektru profesija i na taj način doprinese uspješnom društvu. Naime tokom deset mjeseci trajanja projekta u 2018. godini za svaki mjesec izabran je po jedan pobjednik. Najavljeno je da će jedan od njih Adnan Selimović, srednjoškolac iz Prnjavora, uskoro snimiti svoju knjigu u tonskom studiju Specijalne biblioteke, i na taj način nastaviti Teinim stopama. Adnanova knjiga biće dio edicije „Jedan pisac, jedna knjiga“.

Na kraju se publici obratila i sama autorka koja nije željela mnogo da govori o svojoj poeziji, jer sve što je imala rekla je kroz stihove.

Zbirka pjesma „Maglene vinbracije“ predstavlja intimnu ispovijest autorke i sastoji se od 23 pjesme i jednog razgovora, koje u zvučnom izdanju govori banjalučka glumica Kristina Šikanić. U zbirci se izdvaja više tematskih cjelina – o odrastanju, o novim svjetovima koji se otvaraju sa zrelošću, o ljubavi, o stvaranju. Izraz je sveden, lapidaran, stih od jedne ili dvije riječi. Stvarnost je ogoljena, bez ukrasa, pjesnikinja je u potrazi za sopstvenim bićem i sopstvenim mjestom.

Književnica Borka Tadić pozdravila je književne napore mladih i poželjela im sreću u daljem radu.

Publici je poklonjen po primjerak zvučne knjige. Promociju su ispratili i mediji.