Pred čitaocima je sedmi broj časopisa „Riječi u prstima“. Saznajte sve o rezultatima XI književnog konkursa Specijalne biblioteke koji je zatvoren krajem prošle godine. Pročitajte obrazloženje žirija i pobjedničke radove. Tema konkursa bila je vezana za jubilej 150 godina od rođenja Alekse Šantića, a biblioteka je tim povodom takođe štampala na brajevom pismu i snimila u zvučnom formatu „Pesme“ ovog mostarskog pjesnika ljubavi i zavičaja. Pročitajte više o tome, kao i šta je o Šantiću pisao njegov savremenik Dučić u predgovoru pomenute  knjige.

Pišemo i o Milanu Nenadiću, laureatu nagrade „Pjesme nad pjesmama“ koju dodijeljuje Klub umjetničkih duša u Mrkonjić Gradu.

Rubrika Svijet nauke donosi intervju sa Nikolom Teslom objavljenim u 1899. u časopisu „Besmrtnost“, a koji je poslužio Stevanu Pešiću kao inspiracija za njegovu čuvenu dramu „Tesla ili prilagođavanje anđela“. Saznaćete i ko je slijepa Japanka koja je razvila tehnologiju, zasnovanu na vještačkoj tehnologiji, koja će pomoći slijepima pri kretanju.

Za smijeh u ovom broju zaduženi su aforizmi Miladina Berića.

Očekuje vas i priča o doktoru iz Srbije koji je bebi staroj 10 dana presadio rožnjaču.

Nije slučajno ni što smo naziv naše redovne rubrike Oni su ostavili trag preformulisali u ženski rod. Budući da je prošla godina bila u znaku stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, odlučili smo da vam predstavimo tri junakinje koje su se istakle svojom hrabrošću i neobičnim izborima, pogotovo za to doba, ženama koje su svjesno prekoračile svoju rodnu ulogu i slijedile svoju zvijezdu i sudbinu. Ove izuzetne žene su Milunka Savić, Nadežda Petrović i Flora Sends.

Neobična je i priča o fotografu iz Sidneja koji je pronašao inovativan način da slijepoj nevjesti omogući da „vidi“ svadbene fotografije.

Nadamo se da ćete pronaći zanimljive sadržaje i uživati u čitanju.

Srdačan pozdrav od redakcije!