Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u četvrtak, 10. decembra 2015. u 19 časova u novoj sali skupštine Opštine Srbac promovisana je knjiga “Zbilje i tajanstva” književnice Borke Tadić.

Književno veče je organizovala Opštinska organizacija slijepih Srbac uz podršku Narodne biblioteke Srbac i JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Prisutne su u ime domaćina  pozdravili predsjednik Opštinske organizacije slijepih Srbac Božidar Drinić i direktorica Narodne biblioteke Srbac Dragana Đukić. Direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović zahvalio se na gostoprimstvu, izrazio zadovoljstvo zbog saradnje i uručio Dragani Đukić najnovija izdanja Specijalne biblioteke u zvučnom formatu i na brajevom pismu kao poklon Narodnoj biblioteci Srbac.

O samoj knjizi su pored autorke govorili iguman manastira Osovica jeromonah Teofil, koji je pročitao svoj osvrt na knjigu, recenzent knjige profesor srpskog jezika Saša Grbić i Želimir Radinović. Borka Tadić pročitala je nekoliko priča iz zbirke.

Zbirka priča “Zbilje i tajanstva” je prozni prvenac  Borke Tadić i prvo štampano izdanje JU Specijalne i biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Svoje stihove potom su govorili pjesnici Slobodan Bajić iz Banjaluke i Ljubomir Milijašević iz Srpca.
Publiku su činili gosti iz Srpca, Dervente, Gradiške, Bijeljine i Banjaluke.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se od 1950. godine na dan kada je dvije godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i po prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na „život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika“.