U okviru turneje po Republici Srpskoj Pokretni alternativni teatar omladine Smedereva (PATOS) izveo je tokom proteklog vikenda pet predstava „Unutrašnja svetla“ (Inner Lights) u Derventi, Banjaluci i Laktašima. Predstava  „Unutrašnja svetla“  reklamirana je pod sloganom „Predstava koju niko neće vidjeti, ali poslije koje se sve vidi jasnije“.

Gostovanja pozorišta PATOS u Republici Srpskoj organizovala je JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS, uz podršku Pozorišta mladih DIS i Helsinškog parlamenta građana Banjaluka, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. 3. decembra.

Predstava „Unutrašnja svetla“ pomjera granice klasičnog tetra, u smislu da gledaoci tokom predstave nose povez preko očiju i direktno učestvuju u predstavi. Namjera je da publika osjeti kako slijepi ljudi doživljavaju pozorišnu umjetnost, ali i život i svakodnevne situacije. Akcenat je sa čula vida prebačen na ostala čula, pa predstava pruža taktilni, zvučni, mirisni  pa čak i ugođaj ukusa. Inner Lights upućuje publiku na temu koju možemo sažeti frazom „u tuđim cipelama“ i scensko istraživanje pitanja razumijevanja različitosti i otkrivanja istinske empatije u nama.

Ovu izuzetno interaktivnu predstavu potpisuje Vladislav Nešić, koji je kroz rad sa slijepim osobama došao do materijala koji se pretvorio u eksperimentalno putovanje na sceni. Zbog tehničkih zahtjeva predstava je ograničena na 24 gladaoca.

Inner Lights je svoje putovanje započelo u Derventi. U petak, 4. 12. 2015. u 19 časova održana je veoma uspješna predstava u JU Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa, kojoj je prisustvovao i direktor Specijalne biblioteke Želimr Radinović.

U subotu, 5. 12. u 13 časova Inner Lights  je predstavljen  u atrijumu Muzeja Republike Srpske. Prije predstave prisutne su pozdravili Nataša Nogo ispred Muzeja RS, direktorica Muzeja Nada Puvačić, Želimir Radinović, Novica Bogdanović ispred  DIS teatra i režiser predstave Vladislav Nešić.

Akustičan atrijum muzeja upotpunio je doživljaj predstave.

Po završetku predstave prisutni su mogli da pogledaju etnografsku izložbu prilagođenu slijepim i slabovidim licima, koju su priredili Vladimir i Danijela Đukanović.

Istog dana, u 19 časova Inner Lights je odigran u Narodnoj biblioteci Laktaši.

Zbog velikog interesovanja i za sve one koji nisu uspjeli da „odgledaju“  predstavu Inner Lights prethodnih dana priređena su dva dodatna izvođenja u nedjelju, 6.  12. u 11 i 12 časova u banjalučkom Domu omladine.

Sve predstave bile su dupke popunjene i ostavile su jak utisak na publiku, nekolicina je bila vidno potresena. Cjelokupnom utisku, osim glumaca, doprinijeli su i članovi banjalučke Rok simfonije koji su izveli numeru tokom predstave.