У оквиру турнеје по Републици Српској Покретни алтернативни театар омладине Смедерева (ПАТОС) извео је током протеклог викенда пет представа „Унутрашња светла“ (Inner Lights) у Дервенти, Бањалуци и Лакташима. Представа  „Унутрашња светла“  рекламирана је под слоганом „Представа коју нико неће видјети, али послије које се све види јасније“.

Гостовања позоришта ПАТОС у Републици Српској организовала је ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС, уз подршку Позоришта младих ДИС и Хелсиншког парламента грађана Бањалука, а поводом Међународног дана особа са инвалидитетом. 3. децембра.

Представа „Унутрашња светла“ помјера границе класичног тетра, у смислу да гледаоци током представе носе повез преко очију и директно учествују у представи. Намјера је да публика осјети како слијепи људи доживљавају позоришну умјетност, али и живот и свакодневне ситуације. Акценат је са чула вида пребачен на остала чула, па представа пружа тактилни, звучни, мирисни  па чак и угођај укуса. Inner Lights упућује публику на тему коју можемо сажети фразом „у туђим ципелама“ и сценско истраживање питања разумијевања различитости и откривања истинске емпатије у нама.

Ову изузетно интерактивну представу потписује Владислав Нешић, који је кроз рад са слијепим особама дошао до материјала који се претворио у експериментално путовање на сцени. Због техничких захтјева представа је ограничена на 24 гладаоца.

Inner Lights је своје путовање започело у Дервенти. У петак, 4. 12. 2015. у 19 часова одржана је веома успјешна представа у ЈУ Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента, којој је присуствовао и директор Специјалне библиотеке Желимр Радиновић.

У суботу, 5. 12. у 13 часова Inner Lights  је представљен  у атријуму Музеја Републике Српске. Прије представе присутне су поздравили Наташа Ного испред Музеја РС, директорица Музеја Нада Пувачић, Желимир Радиновић, Новица Богдановић испред  ДИС театра и режисер представе Владислав Нешић.

Акустичан атријум музеја употпунио је доживљај представе.

По завршетку представе присутни су могли да погледају етнографску изложбу прилагођену слијепим и слабовидим лицима, коју су приредили Владимир и Данијела Ђукановић.

Истог дана, у 19 часова Inner Lights је одигран у Народној библиотеци Лакташи.

Због великог интересовања и за све оне који нису успјели да „одгледају“  представу Inner Lights претходних дана приређена су два додатна извођења у недјељу, 6.  12. у 11 и 12 часова у бањалучком Дому омладине.

Све представе биле су дупке попуњене и оставиле су јак утисак на публику, неколицина је била видно потресена. Цјелокупном утиску, осим глумаца, допринијели су и чланови бањалучке Рок симфоније који су извели нумеру током представе.