Почетак ове године обиљежио је велики јубилеј, наиме напунио се вијек од рођења нашег великог писца Бранка Ћопића. Бранку Ћопићу пошло је за руком да постане и остане  омиљени народски писац, који је својим незаборавним ликовима, живописним језиком, лирским хумором заувијек остао утиснут у свијест свих нас, генерација које су уз његово дјело одрасле. Природно је онда и да се овогодишњи конкурс Специјалне библиотеке ослони на опус Бранка Ћопића.
Ћопић симболизује оно што је лијепо и добро, паметно и људски, чистоту дјетињства, башту сљезове боје.
За тему 8. конкурса одабрали смо синтагму из чувеног писма пријатељу Зији Диздаревићу – „Златна бајка о људима“. Бранко казује да жури да напише златну бајку о људима чије му је сјеме посијано  у срце још у дјетињству те без престанка ниче, цвјета и обнавља се, упркос свему.
Дакле, пишите нам о топлим, лијепим људским квалитетима који су данас помало запостављени, пишите нам о примјерима великодушности, људскости, чистог срца. Присјетимо се оног најљепшег и суштинског у Бранковом дјелу, али и у животиу. Побједимо песимизам, малодушје, прагматичност, покажимо да може и другачије.
Очекујемо од вас да будете надахнути и креативни.
Конкурс је отворен за све. Приоритет као и увијек имају слијепа и слабовида лица.
Конкурс траје од 1. септембра до 1. децембра ове године.
На конкурс се могу слати радови из свих књижевних родова и жанрова.
Објављивани и награђивани радови, као и радови доспјели по завршетку конкурса неће се узимати у обзир.
Радове слати на адресу: Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС, Фране Супила 31 ф, 78 000 Бања Лука или на и-мејл: konkurs.bsrs@mail.com. Осим на стандардном радови се могу слати и штампани на брајевом писму, као и на компакт диску.
Конкурс је анониман. Радови се достављају под шифром. У посебној коверти учесник доставља своју пуну адресу и шифру којом је означен рад.
Радове ће оцијенити стручни жири и издвојити три најбоља. Ауторима побједничких радова слиједи новчана награда.
Резултати конкурса биће проглашени средином децембра 2015. године, а награђени радови биће објављени у посебној публикацији на форматима прилагођеним слијепим и слабовидим лицима, као и у часописима Библиотеке – звучном часопису „Хомер“ и часопису „Ријечи у прстима“ на брајевом писму.
За све додатне информације позовите број +387 51 344-532 или нам пишите на  konkurs.bsrs@mail.com