Početak ove godine obilježio je veliki jubilej, naime napunio se vijek od rođenja našeg velikog pisca Branka Ćopića. Branku Ćopiću pošlo je za rukom da postane i ostane  omiljeni narodski pisac, koji je svojim nezaboravnim likovima, živopisnim jezikom, lirskim humorom zauvijek ostao utisnut u svijest svih nas, generacija koje su uz njegovo djelo odrasle. Prirodno je onda i da se ovogodišnji konkurs Specijalne biblioteke osloni na opus Branka Ćopića.
Ćopić simbolizuje ono što je lijepo i dobro, pametno i ljudski, čistotu djetinjstva, baštu sljezove boje.
Za temu 8. konkursa odabrali smo sintagmu iz čuvenog pisma prijatelju Ziji Dizdareviću – „Zlatna bajka o ljudima“. Branko kazuje da žuri da napiše zlatnu bajku o ljudima čije mu je sjeme posijano  u srce još u djetinjstvu te bez prestanka niče, cvjeta i obnavlja se, uprkos svemu.
Dakle, pišite nam o toplim, lijepim ljudskim kvalitetima koji su danas pomalo zapostavljeni, pišite nam o primjerima velikodušnosti, ljudskosti, čistog srca. Prisjetimo se onog najljepšeg i suštinskog u Brankovom djelu, ali i u životiu. Pobjedimo pesimizam, malodušje, pragmatičnost, pokažimo da može i drugačije.
Očekujemo od vas da budete nadahnuti i kreativni.
Konkurs je otvoren za sve. Prioritet kao i uvijek imaju slijepa i slabovida lica.
Konkurs traje od 1. septembra do 1. decembra ove godine.
Na konkurs se mogu slati radovi iz svih književnih rodova i žanrova.
Objavljivani i nagrađivani radovi, kao i radovi dospjeli po završetku konkursa neće se uzimati u obzir.
Radove slati na adresu: Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS, Frane Supila 31 f, 78 000 Banja Luka ili na i-mejl: konkurs.bsrs@mail.com. Osim na standardnom radovi se mogu slati i štampani na brajevom pismu, kao i na kompakt disku.
Konkurs je anoniman. Radovi se dostavljaju pod šifrom. U posebnoj koverti učesnik dostavlja svoju punu adresu i šifru kojom je označen rad.
Radove će ocijeniti stručni žiri i izdvojiti tri najbolja. Autorima pobjedničkih radova slijedi novčana nagrada.
Rezultati konkursa biće proglašeni sredinom decembra 2015. godine, a nagrađeni radovi biće objavljeni u posebnoj publikaciji na formatima prilagođenim slijepim i slabovidim licima, kao i u časopisima Biblioteke – zvučnom časopisu „Homer“ i časopisu „Riječi u prstima“ na brajevom pismu.
Za sve dodatne informacije pozovite broj +387 51 344-532 ili nam pišite na  konkurs.bsrs@mail.com