ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС Вас позива да узмете учешће на округлом столу  на тему Помозимо им да буду отргнути од заборава – промоција књиге Ристе Кременовића: Смрт своју преболео

Ријеч је о новој едицији књига (у звучним формату и на брајевом писму) коју покреће наша установа у циљу афирмације неких заборављених књижевних имена.

Ристо Кременовић, рођен у Борковићима поред Бањалуке,  живио је свега 21 годину (1939 – 1960), а стварао још краће. За живота је објавио 51 пјесму по разним зборницима и књижевним гласилима, те био дио некадашње бањалучке и југословенске књижевне сцене (средином и крајем педесетих година прошлог вијека). У књизи „Смрт своју преболео“ породица Ристе Кременовића након више од пет деценија је одлучила да објави и друге Ристине пјесме које су сачуване у ауторовој свесци и на тај начин приближе широј читалачкој публици књижевно насљеђе прерано настрадалог пјесника. Годину дана касније,  Специјална библиотека је објавила пјесме са пропратним текстовима у форматима прилагођеним особама са оштећеним видом (у mp3 формату и на брајевом писму).

Округли сто ће се одржати у петак, 18. марта 2016. у конференцијској сали Библиотеке (ул. Фране Супила 31 ф) у 12 часова.

Учесници:

  • Ранко Павловић, књижевник
  • Горан Дакић, књижевник
  • Јовица Радановић, тифлограф – графолог

Присутнима ће се обратити и руководилац Библиотеке Желимир Радиновић.

Модератор је Јелена Радаковић.