JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS Vas poziva da uzmete učešće na okruglom stolu  na temu Pomozimo im da budu otrgnuti od zaborava – promocija knjige Riste Kremenovića: Smrt svoju preboleo

Riječ je o novoj ediciji knjiga (u zvučnim formatu i na brajevom pismu) koju pokreće naša ustanova u cilju afirmacije nekih zaboravljenih književnih imena.

Risto Kremenović, rođen u Borkovićima pored Banjaluke,  živio je svega 21 godinu (1939 – 1960), a stvarao još kraće. Za života je objavio 51 pjesmu po raznim zbornicima i književnim glasilima, te bio dio nekadašnje banjalučke i jugoslovenske književne scene (sredinom i krajem pedesetih godina prošlog vijeka). U knjizi „Smrt svoju preboleo“ porodica Riste Kremenovića nakon više od pet decenija je odlučila da objavi i druge Ristine pjesme koje su sačuvane u autorovoj svesci i na taj način približe široj čitalačkoj publici književno nasljeđe prerano nastradalog pjesnika. Godinu dana kasnije,  Specijalna biblioteka je objavila pjesme sa propratnim tekstovima u formatima prilagođenim osobama sa oštećenim vidom (u mp3 formatu i na brajevom pismu).

Okrugli sto će se održati u petak, 18. marta 2016. u konferencijskoj sali Biblioteke (ul. Frane Supila 31 f) u 12 časova.

Učesnici:

  • Ranko Pavlović, književnik
  • Goran Dakić, književnik
  • Jovica Radanović, tiflograf – grafolog

Prisutnima će se obratiti i rukovodilac Biblioteke Želimir Radinović.

Moderator je Jelena Radaković.