Velika sala u Specijalnoj biblioteci sinoć je bila premala da primi sve one koji su došli da podrže promociju prve zbirke poezije mlade Tijane Tepić “Jedna suza i zagrljaj svijetu”.

Promocija zbirke pjesama - Jedna suza u zagrljaj svijetu - Tijane Tepic 2

Ovo je prvi put da se u biblioteci promovišu zajedno štampano i zvučno izdanje jedne knjige.

Promocijom je označen početak saradnje Specijalne biblioteke sa Studiom Jazavac, školom glume.

Promociju je vodila glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić, ujedno i Tijanina mentorka i predavač u Studiju Jazavac.

Program je otvorila studentkinja prve godine Akademije umjetnosti Banjaluka Jovana Kumović, u klasi profesora Dejana trkulje, izvodeći na klarinetu kompoziciju Luija Kizaka „Arlekin“.

O zbirci su govorili Borislav Maksimović, urednik štampanog izdanja čiji je izdavač Narodna biblioteka Čelinac, te profesor Momčilo Spasojević, recenzent.

S obzirom na to da je u publici bilo mnogo Tijaninih kolega i mladih ljudi, govornici su pokušali da objasne šta je sve potrebno da bi izašla jedna knjiga, kakav je postupak. Naročito su naglasili značaj čitanja kao najboljeg načina da se postane dobar pisac i da se formira dobar stil, kao i značaj ovladavanja pravopisom.

Tijana je pričala o nastanku zbirke čije su pjesme stvarane od njene sedme godine života, pjesme koje su slika njenog djetinjstva ili, kako je recezent istakao, “lirika čistog srca”.

Polaznici Studija Jazavac u zanimljivim igrokazima izveli su pjesme “Dosta mi je svega” i “Pjesnik u potrazi za ljepotom”, a Slađana Zrnić pročitala je pjesmu po kojoj zbrika nosi i ime, a koja je posvećena Sergeju Jesenjinu, jednom od Tijaninih uzora.

Promocija zbirke pjesama - Jedna suza u zagrljaj svijetu - Tijane Tepic 1

Prisutnima se obratio i direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović, istakavši zvučno izdanje knjige koje su u tonskom studiju Biblioteke pročitali polaznici Studija Jazavac, a koje je namijenjeno onima koji ne mogu da čitaju standardnu štampu. Najavio je promociju ovog izdanja u Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” Derventa.

O Tijani je govorio i njen profesor srpskog jezika i književnosti u banjalučkoj Gimnaziji Živko Malešević istakavši Tijaninu svestranu umjetničku crtu, budući da se ona bavi i pisanjem, i muzikom, i glumom. Pohvalio je njenu ozbiljnost, studioznost i razumijevanje teorije književnosti.

U dirljivom završnom dijelu mlada pjesnikinja zahvalila se svima na podršci, a potom je uslijedilo potpisivanje knjige.