Велика сала у Специјалној библиотеци синоћ је била премала да прими све оне који су дошли да подрже промоцију прве збирке поезије младе Тијане Тепић “Једна суза и загрљај свијету”.

Promocija zbirke pjesama - Jedna suza u zagrljaj svijetu - Tijane Tepic 2

Ово је први пут да се у библиотеци промовишу заједно штампано и звучно издање једне књиге.

Промоцијом је означен почетак сарадње Специјалне библиотеке са Студиом Јазавац, школом глуме.

Промоцију је водила глумица Народног позоришта Републике Српске Слађана Зрнић, уједно и Тијанина менторка и предавач у Студију Јазавац.

Програм је отворила студенткиња прве године Академије умјетности Бањалука Јована Кумовић, у класи професора Дејана тркуље, изводећи на кларинету композицију Луија Кизака „Арлекин“.

О збирци су говорили Борислав Максимовић, уредник штампаног издања чији је издавач Народна библиотека Челинац, те професор Момчило Спасојевић, рецензент.

С обзиром на то да је у публици било много Тијаниних колега и младих људи, говорници су покушали да објасне шта је све потребно да би изашла једна књига, какав је поступак. Нарочито су нагласили значај читања као најбољег начина да се постане добар писац и да се формира добар стил, као и значај овладавања правописом.

Тијана је причала о настанку збирке чије су пјесме стваране од њене седме године живота, пјесме које су слика њеног дјетињства или, како је рецезент истакао, “лирика чистог срца”.

Полазници Студија Јазавац у занимљивим игроказима извели су пјесме “Доста ми је свега” и “Пјесник у потрази за љепотом”, а Слађана Зрнић прочитала је пјесму по којој збрика носи и име, а која је посвећена Сергеју Јесењину, једном од Тијаниних узора.

Promocija zbirke pjesama - Jedna suza u zagrljaj svijetu - Tijane Tepic 1

Присутнима се обратио и директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић, истакавши звучно издање књиге које су у тонском студију Библиотеке прочитали полазници Студија Јазавац, а које је намијењено онима који не могу да читају стандардну штампу. Најавио је промоцију овог издања у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју “Будућност” Дервента.

О Тијани је говорио и њен професор српског језика и књижевности у бањалучкој Гимназији Живко Малешевић истакавши Тијанину свестрану умјетничку црту, будући да се она бави и писањем, и музиком, и глумом. Похвалио је њену озбиљност, студиозност и разумијевање теорије књижевности.

У дирљивом завршном дијелу млада пјесникиња захвалила се свима на подршци, а потом је услиједило потписивање књиге.