Поводом Међународног дана жена Позориште „Сцена“ Нови Град у сарадњи са ЈУ Специјалном библиотеком за слијепа и слабовида лица Републике Српске поклања слијепим и слабовидим лицима представу „Големо је срце моје“ аутора Срећка Марчете.

Представа ће бити изведена 9. марта 2018. у 16 часова у простору ресторана „Ева“ у улици Браће Подгорника 8 у Бањалуци.

„Големо је срце моје“ је наставак монодраме „Страјило Грмечлија“ која је до сад изведена 65 пута, између осталог и у Специјалној библиотеци,  и освојила је многобројне награде на фестивалима.

Након што је побјегао од вољених људи и обавезе која се зове брак Страјило остаје сам на своме Грмечу. Три године прођоше како је оставио људе које је истински заволио. Једина веза с њима су писма која му Станојка шаље и у којима га позива да им се врати ако је завршио своје послове на Грмечу. Самоћа и неизвјесност како и с ким провести старост нагоне Страјила да се врати у Бач својој Станојки…

„Големо је срце моје“ премијерно је изведена на Међународном фестивалу у Суботици, гдје је освојила три награде – за најбољи текст, за најбољу глуму и за најбољу представу у цјелини. Монодраму изводи Срећко Марчета, режирао ју је Јовица Марчета, а музику је одабрао Ратко Адамовић.

Специјална библиотека годинама успјешно сарађује са Позориштем „Сцена“ Нови Град. Монодраме Срећка Марчете као и његова Пјесмарица за дјецу снимљене су у звучном облику у студију Специјалне библиотеке у оквиру едиције „Један писац, једна књига“.