Povodom Međunarodnog dana žena Pozorište „Scena“ Novi Grad u saradnji sa JU Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica Republike Srpske poklanja slijepim i slabovidim licima predstavu „Golemo je srce moje“ autora Srećka Marčete.

Predstava će biti izvedena 9. marta 2018. u 16 časova u prostoru restorana „Eva“ u ulici Braće Podgornika 8 u Banjaluci.

„Golemo je srce moje“ je nastavak monodrame „Strajilo Grmečlija“ koja je do sad izvedena 65 puta, između ostalog i u Specijalnoj biblioteci,  i osvojila je mnogobrojne nagrade na festivalima.

Nakon što je pobjegao od voljenih ljudi i obaveze koja se zove brak Strajilo ostaje sam na svome Grmeču. Tri godine prođoše kako je ostavio ljude koje je istinski zavolio. Jedina veza s njima su pisma koja mu Stanojka šalje i u kojima ga poziva da im se vrati ako je završio svoje poslove na Grmeču. Samoća i neizvjesnost kako i s kim provesti starost nagone Strajila da se vrati u Bač svojoj Stanojki…

„Golemo je srce moje“ premijerno je izvedena na Međunarodnom festivalu u Subotici, gdje je osvojila tri nagrade – za najbolji tekst, za najbolju glumu i za najbolju predstavu u cjelini. Monodramu izvodi Srećko Marčeta, režirao ju je Jovica Marčeta, a muziku je odabrao Ratko Adamović.

Specijalna biblioteka godinama uspješno sarađuje sa Pozorištem „Scena“ Novi Grad. Monodrame Srećka Marčete kao i njegova Pjesmarica za djecu snimljene su u zvučnom obliku u studiju Specijalne biblioteke u okviru edicije „Jedan pisac, jedna knjiga“.