Nakon Slađane Zrnić, glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske, još jedna ličnost iz javnog života odlučila je da pozajmi svoj glas Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

U pitanju je Žana Vukosavljević, dugogodišnja novinarka i urednica Religijskog programa Televizije Republike Srpske. Ovoj svestranoj tv voditeljki i novinarki, dodijeljena je 2011. godine (od strane Internacionalne lige humanista) Zlatna povelja sa značkom kao znak zahvalnosti za visokoprofesionalnu promociju dijaloga vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

U tonskom studiju naše Biblioteke, Žana je pročitala knjigu Ljubomira Nenadovića „Pisma iz Italije“.

Ova knjiga – putopis je zapravo svojevrsni omaž Njegoševom djelu i liku, jer je pisac putujući po Italiji želio da preko pisane riječi ovjekovječi sve predjele i ljepote koje je tamo vidio  dok nije upoznao Petra II Petrovića Njegoša, te strane ispisane lijepim a sada već arhaičnim riječima posvetio “vladaocu crnogorskom“ i „velikom srpskom pesniku“.

Da se vratimo k Vladici. Ja radije o njemu pišem; i ti ćeš radije o njemu čitati nego o ma čemu drugom.

Nakon tonske obrade, audio knjiga „Pisma iz Italije“ biće dostupna korisnicima Specijalne biblioteke, a nešto više o samom djelu kao i kratki tonski zapis moći ćete da poslušate u novom broju časopisa „Homer“.