Дана 12. новембра у простору ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС званично је отворен Ресурсни центар Брајевог писма.

Центар је опремљен захваљујући донацији Владе Јапана, а пројекат је реализовао Савез слијепих Републике Српске на челу са Бранком Сузићем.

Ресурсни центар опремљен је са три Брајева штампaчa, од чега два (Gemini super) имају могућност истовременог штампања на Брајевом писму и у уобичајеној штампи, док је трећи (Gemini basic) предвиђен искључиво за штампање на Брајевом писму. Такође корисницима је доступно десет Брајевих редака – излазних дисплеја са 40 словних мјеста који омогућавају читање садржаја са рачунара. Поред лиценцираног софтвера за три лаптоpа марке Dell, набављени су и специјализовани софтвери Jaws for Windows и Duxbury translator.

Центар су симболичним чином откривања плоче отворили амбасадор Јапана у Босни и Херцеговини Ито Макото, министар здравља и социјалне заштите Владе РС Ален Шеранић и помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

Графолог-тифлограф Јовица Радановић презентовао је рад центра, донирану опрему јапанског произвођача те на лицу мјеста одштампао захвалницу на Брајевом писму и црном тиску Амбасади Јапана у БиХ, која је уручена амбасадору.

Захвалнице су уручене и Тањи Ђаковић испред Министарства просвјете и културе РС, које је такође новчано подржало Ресурсни центар, те  Алену Шеранићу испред Министарства здравља и социјалне заштите.

Након кратких обраћања домаћина и гостију, услиједио је музички дио програма у извођењу Виолете Пећић, наставнице музичке културе у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента. Највише пажње и емоција изазвало је њено извођење уз клавир пјесме „Што те нема“ Јадранке Стојаковић на јапанском језику, будући да је ова кантауторка дио своје богате каријере остварила у Јапану.

Амбасадор Ито Макото похвалио је сарадњу са Савезом слијепих РС, истакавши да је ово његов први остварени пројекат по преузимању функције у Босни и Херцеговини крајем прошле године те да се нада да ће се сарадња наставити. Амбасадору је уручена прва књига штампана на новим штампачима, упоредо на Брајевом писму и црном тиску. Ради се о књизи „Песме старог Јапана“ Милоша Црњанског који је први са наших простора  препјевао традиционалну јапанску хаику поезију. Прво издање потиче из 1928. године, и садржи пропратне коментаре Црњанског.

Поред амбасадора, отварању је присуствовао и први секретар Владе Јапана Кијотака Танака, затим домаћин директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић, директор Центра „Будућност“ Владан Поповић, секретар Савеза слијепих Милка Јаћимовић и представници Градске организације слијепих Бањалука, Савеза глувих и наглувих РС и Савеза МеНеРаЛи.

Наредни корак у раду Центра је обука 10 представника локалних организација слијепих у руковању штампачима. Обука ће бити организована до краја календарске године, а обучени тренери биће у обавези да пренесу своје знање на пет лица у својим заједницама.

Центар је отворен за све кориснике, ученике и студенте те заинтересоване за Брајево писмо, и тек се очекује његова надоградња и рад у пуном капацитету. Ово је први центар овог типа у Републици Српској.