U četvrtak 3. oktobra 2019. godine u sali za promocije Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske predstavljeno je novo prozno ostvarenje Srete Vučkovića.

Riječ je o romanu koji nosi naslov „Prst sudbine“ i trećoj knjizi slijepog autora iz Kozarske Dubice.

Čitalačka publika, prvi put se srela sa Vučkovićevim radom prije četiri godine kada je objavljen roman „Ploska“, a dvije godine kasnije i zbirka pripovijedaka „Pomračenje sunca“.

Roman „Prst sudbine“ objavljen je početkom 2019. godine i osim simboličnog naziva sa sobom nosi i priču o životima porodice Konjević, koja obuhvata period „od turskih vremena do kraja 2. svjetskog rata“.

Na promociji, pored autora, učestvovali su i predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić i direktor JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović.

Branko Suzić je pričao o dugogodišnjem poznanstvu i saradnji sa autorom, te je istakao kako se radi o slijepom čovjeku koji svojim talentom i željom za stvaranjem književnih ostvarenja može da posluži kao uzor drugima.

Želimir Radinović osvrnuo se na istorijsku crtu romana, pripovjedački ton i bogatu fabulu. On je naglasio kako mu je izuzetno drago što je i ovo Vučkovićevo djelo, zahvaljujući Specijalnoj biblioteci dobilo zvučnu varijantu – u formi audio knjige koja traje preko 6 sati, a koju je pročitao glumac Rajko Marčeta.