Наша установа постала је богатија за пет нових наслова на Брајевом писму, у 12 томова, који су размијењени са Библиотеком за слијепе Црне Горе.

У наредним редовима, представљамо Вам ове књиге, које можете позајмити са полица библиотеке.

Франц Кафка: Метаморфоза

Приповијетка, први пут објављена 1915. године, уз романе “Процес” и “Замак”, најславније је дјело Франца Кафке и сматра се једним од најзначајнијих дјела књижевности 20. вијека. Епохалном реченицом Када се Грегор Самса пробудио једног јутра из немирних снова, примијетио је да се у кревету претворио у огромну бубашвабу. Кафка, ин медиас рес, започиње своју приповијетку. Грегор Самса, марљиви, али пасивни, трговачки путник се након немирне ноћи буди у својој маленој соби и схвата да је постао инсект. Физички преображај прати и мијењање односа околине према њему. 

Дјело говори о егзистенцијалној осамљености бића, немогућности проналаска мјеста у друштву и испуњења самог себе, страху од одговорности за властиту егзистенцију, несигурности и тјескоби.

Златни брег – руске народне бајке

Огромна земља, народ и књижевност. Руске бајке су сродне српским бајкама, свјетлуца машта, пулсира психологија, дубоке, вишезначне, изузетне љепоте. У бескрајном пространству, бескрајна су и чуда – човјека и природе, маште и језика. Размјере добра и зла, правде и кривде, среће и несреће – све је у бајкама с руског простора контрастније и дубље.

Ђовани Верга: Ева

Кратак роман италијанског писца Ђованија Верге, објављен 1873. године, прича је о необичној, снажној љубави сиромашног обожаваоца и популарне глумице. Његова опсједнутост и њена љепота чине изузетну књижевну чаролију.

Кети Хопкинс: Летњи бродолом

Тинејџерски роман чији су главни ликови Лија и Сквиџ. Њихова љубав се ставља под знак питања када им се у везу умијеша Лијин стари дечко, који се појављује на прослави рођендана Лијине маме. Лија сеналази између две ватре – садашње љубави, до које јој је стало, и бивше љубави, коју никада до краја није заборавила. Кети Хопкинс се, духовито и проницљиво, бави важним тинејџерским проблемима.

Агата Кристи: Једним прстом

Госпођа Симингтон, из градића Лимсток, прима анонимна писма. Након једног од тих писама што је примила извршава самоубиство. Госпођица Марпл сумња у закључак истражног судије да се госпођа Симингтон убила. Она ће ријешити да открије праву истину. Убрзо више нико ни у шта није сигуран, а тајне пријете да постану смртоносне.

Агата Кристи је најобјављиванија ауторка свих времена. Једино Библија и Шекспиров опус премашују укупни тираж њених дјела – продато их је милијарду на енглеском језику и још милијарду у преводу на стотину других језика.