Naša ustanova postala je bogatija za pet novih naslova na Brajevom pismu, u 12 tomova, koji su razmijenjeni sa Bibliotekom za slijepe Crne Gore.

U narednim redovima, predstavljamo Vam ove knjige, koje možete pozajmiti sa polica biblioteke.

Franc Kafka: Metamorfoza

Pripovijetka, prvi put objavljena 1915. godine, uz romane “Proces” i “Zamak”, najslavnije je djelo Franca Kafke i smatra se jednim od najznačajnijih djela književnosti 20. vijeka. Epohalnom rečenicom Kada se Gregor Samsa probudio jednog jutra iz nemirnih snova, primijetio je da se u krevetu pretvorio u ogromnu bubašvabu. Kafka, in medias res, započinje svoju pripovijetku. Gregor Samsa, marljivi, ali pasivni, trgovački putnik se nakon nemirne noći budi u svojoj malenoj sobi i shvata da je postao insekt. Fizički preobražaj prati i mijenjanje odnosa okoline prema njemu. 

Djelo govori o egzistencijalnoj osamljenosti bića, nemogućnosti pronalaska mjesta u društvu i ispunjenja samog sebe, strahu od odgovornosti za vlastitu egzistenciju, nesigurnosti i tjeskobi.

Zlatni breg – ruske narodne bajke

Ogromna zemlja, narod i književnost. Ruske bajke su srodne srpskim bajkama, svjetluca mašta, pulsira psihologija, duboke, višeznačne, izuzetne ljepote. U beskrajnom prostranstvu, beskrajna su i čuda – čovjeka i prirode, mašte i jezika. Razmjere dobra i zla, pravde i krivde, sreće i nesreće – sve je u bajkama s ruskog prostora kontrastnije i dublje.

Đovani Verga: Eva

Kratak roman italijanskog pisca Đovanija Verge, objavljen 1873. godine, priča je o neobičnoj, snažnoj ljubavi siromašnog obožavaoca i popularne glumice. Njegova opsjednutost i njena ljepota čine izuzetnu književnu čaroliju.

Keti Hopkins: Letnji brodolom

Tinejdžerski roman čiji su glavni likovi Lija i Skvidž. Njihova ljubav se stavlja pod znak pitanja kada im se u vezu umiješa Lijin stari dečko, koji se pojavljuje na proslavi rođendana Lijine mame. Lija senalazi između dve vatre – sadašnje ljubavi, do koje joj je stalo, i bivše ljubavi, koju nikada do kraja nije zaboravila. Keti Hopkins se, duhovito i pronicljivo, bavi važnim tinejdžerskim problemima.

Agata Kristi: Jednim prstom

Gospođa Simington, iz gradića Limstok, prima anonimna pisma. Nakon jednog od tih pisama što je primila izvršava samoubistvo. Gospođica Marpl sumnja u zaključak istražnog sudije da se gospođa Simington ubila. Ona će riješiti da otkrije pravu istinu. Ubrzo više niko ni u šta nije siguran, a tajne prijete da postanu smrtonosne.

Agata Kristi je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspirov opus premašuju ukupni tiraž njenih djela – prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika.