У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, јуче с почетком у 19 часова одржана је промоција друге књиге слијепог наставника српског језика Срете Вучковића.

Збирка приповједака „Помрачење Сунца“ представљена је на јединствен начин – у штампаном, али и у звучном издању. Наиме, непосредно послије изласка из штампе, ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС снимила је, уз сагласност аутора, истоимену аудио књигу.

На промоцији, осим самог аутора, публика је имала прилику да чује рецензента, професорицу Гордану Латиновић и библиотекарку Јелену Радаковић. Професорица Латиновић је говорила о Вучковићевим причама, које, како је нагласила, „говоре о нама, а нас таквих више нема, или се ко бива, себе не можемо ни присјетити да смо такви били, или да смо од таквих отпали“.  Она је такође рекла да љепоту прича свакако чине народни обичаји, бајковита митологија и вјеровања и све оно што је некад чинило живот на селу.

Библиотекарка Јелена Радаковић, која је била задужена за тонску обраду аудио издања „Помрачење Сунца“, изнијела је техничке податке, попут трајања, броја фајлова и сл. Она је рекла да није случајно што је Специјална библиотека објавила ову звучну књигу, јер Срету Вучковића слијепи и слабовиди корисници већ су имали прилику да упознају 2015. године путем првог романа „Плоска“. Радаковићева је напоменула да књига вјерно приказује живот на селу, и да прати догодовштине дјечака Бјелана којег задешавају разне недаће у животу (попут постепеног губљења вида, очеве болести…), али који у инат свим перипетијама види трачак свјетлости, трачак наде упркос помрачењу сунца. По њеним ријечима, поднаслов књиге би могао бити исти као и назив рецензије Мира Буразора „Отргнуто од заборава“ јер је управо ауторов циљ да сачува сјећање на лијепе и тешке успомене из дјетињства, на фамилију и пријатеље, али и родно село којег више нема.

На крају представљања збирке, која поред двије рецензије садржи 28 приповједака, попут „Крштења“, „Липовог цвата“, „Ташине“… и „Прве љубави“, присутнима се обратио и сам аутор, који је говорио о тешкоћама слијепог човјека, лијечењу, али и анегдотама / цртицама које књизи дају извјесну дозу хумора и шарма.

Промоција књиге „Помрачење Сунца“ је примјер континуиране сарадње између Библиотеке и аутора, али и примјер добре праксе у библиотекарству гдје је једна књига повезала двије јавне установе.