U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, juče s početkom u 19 časova održana je promocija druge knjige slijepog nastavnika srpskog jezika Srete Vučkovića.

Zbirka pripovjedaka „Pomračenje Sunca“ predstavljena je na jedinstven način – u štampanom, ali i u zvučnom izdanju. Naime, neposredno poslije izlaska iz štampe, JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS snimila je, uz saglasnost autora, istoimenu audio knjigu.

Na promociji, osim samog autora, publika je imala priliku da čuje recenzenta, profesoricu Gordanu Latinović i bibliotekarku Jelenu Radaković. Profesorica Latinović je govorila o Vučkovićevim pričama, koje, kako je naglasila, „govore o nama, a nas takvih više nema, ili se ko biva, sebe ne možemo ni prisjetiti da smo takvi bili, ili da smo od takvih otpali“.  Ona je takođe rekla da ljepotu priča svakako čine narodni običaji, bajkovita mitologija i vjerovanja i sve ono što je nekad činilo život na selu.

Bibliotekarka Jelena Radaković, koja je bila zadužena za tonsku obradu audio izdanja „Pomračenje Sunca“, iznijela je tehničke podatke, poput trajanja, broja fajlova i sl. Ona je rekla da nije slučajno što je Specijalna biblioteka objavila ovu zvučnu knjigu, jer Sretu Vučkovića slijepi i slabovidi korisnici već su imali priliku da upoznaju 2015. godine putem prvog romana „Ploska“. Radakovićeva je napomenula da knjiga vjerno prikazuje život na selu, i da prati dogodovštine dječaka Bjelana kojeg zadešavaju razne nedaće u životu (poput postepenog gubljenja vida, očeve bolesti…), ali koji u inat svim peripetijama vidi tračak svjetlosti, tračak nade uprkos pomračenju sunca. Po njenim riječima, podnaslov knjige bi mogao biti isti kao i naziv recenzije Mira Burazora „Otrgnuto od zaborava“ jer je upravo autorov cilj da sačuva sjećanje na lijepe i teške uspomene iz djetinjstva, na familiju i prijatelje, ali i rodno selo kojeg više nema.

Na kraju predstavljanja zbirke, koja pored dvije recenzije sadrži 28 pripovjedaka, poput „Krštenja“, „Lipovog cvata“, „Tašine“… i „Prve ljubavi“, prisutnima se obratio i sam autor, koji je govorio o teškoćama slijepog čovjeka, liječenju, ali i anegdotama / crticama koje knjizi daju izvjesnu dozu humora i šarma.

Promocija knjige „Pomračenje Sunca“ je primjer kontinuirane saradnje između Biblioteke i autora, ali i primjer dobre prakse u bibliotekarstvu gdje je jedna knjiga povezala dvije javne ustanove.