Јавна установа Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске уз подршку Министарства  цивилних послова Босне и Херцеговине, а у склопу реализације одобреног пројекта из области Међународне културне сарадње за 2016. годину, у периоду од 31.08. до 02.09.2017. године биће домаћин међународне конференције под називом: „Издаваштво на брајевом писму на Балкану, стање и перспективе“.

Циљ конференције је унапређење квалитета и квантитета издавачке дјелатности на брајевом писму.

На конференцији се очекује долазак представника сродних установа из региона: Библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“, Библиотеке Савеза слепих Војводине „Мр Омер Маринков“, Библиотеке за слијепа и слабовидна лица у Босни и Херцеговини, Библиотеке за слијепе Црне Горе и Хрватске књижнице за слијепе, које су уједно и издавачи књига на брајевом писму. Конференцији ће присусутвовати и представници Савеза слијепих Републике Српске, организација слијепих Републике Српске и Центра за подршку студентима са инвалидитетом Универзитета у Бањој Луци.

Одржавање конференције допринијеће јачој међусобној сарадњи и повјерењу између библиотека за слијепе, издавача на брајевом писму и других релевантних фактора из региона са БХС језичког говорног подручја.

Кроз размјену искустава и дискусију учесника, циљ је смањити трошкове и повећати транспарентност и ефикасност издавачке дјелатности на брајевом писму, као и унаприједити специјализовани хардвер и софтвер за брајево писмо.

Неопходна је и боља информисаност влада, релевантних установа и других субјеката и осигурање снажније законодавно-правне и финансијско-материјалне подршке. Из овог разлога позив на конференцију упућен је и надлежним лицима из Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства цивилних послова БиХ, партнера у пројекту.

Званично отварање Конференције заказано је у петак, 01.09.2017. у 10,00 часова у Конференцијској сали Специјалне библиотеке.