Javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske uz podršku Ministarstva  civilnih poslova Bosne i Hercegovine, a u sklopu realizacije odobrenog projekta iz oblasti Međunarodne kulturne saradnje za 2016. godinu, u periodu od 31.08. do 02.09.2017. godine biće domaćin međunarodne konferencije pod nazivom: „Izdavaštvo na brajevom pismu na Balkanu, stanje i perspektive“.

Cilj konferencije je unapređenje kvaliteta i kvantiteta izdavačke djelatnosti na brajevom pismu.

Na konferenciji se očekuje dolazak predstavnika srodnih ustanova iz regiona: Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“, Biblioteke Saveza slepih Vojvodine „Mr Omer Marinkov“, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini, Biblioteke za slijepe Crne Gore i Hrvatske knjižnice za slijepe, koje su ujedno i izdavači knjiga na brajevom pismu. Konferenciji će prisusutvovati i predstavnici Saveza slijepih Republike Srpske, organizacija slijepih Republike Srpske i Centra za podršku studentima sa invaliditetom Univerziteta u Banjoj Luci.

Održavanje konferencije doprinijeće jačoj međusobnoj saradnji i povjerenju između biblioteka za slijepe, izdavača na brajevom pismu i drugih relevantnih faktora iz regiona sa BHS jezičkog govornog područja.

Kroz razmjenu iskustava i diskusiju učesnika, cilj je smanjiti troškove i povećati transparentnost i efikasnost izdavačke djelatnosti na brajevom pismu, kao i unaprijediti specijalizovani hardver i softver za brajevo pismo.

Neophodna je i bolja informisanost vlada, relevantnih ustanova i drugih subjekata i osiguranje snažnije zakonodavno-pravne i finansijsko-materijalne podrške. Iz ovog razloga poziv na konferenciju upućen je i nadležnim licima iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova BiH, partnera u projektu.

Zvanično otvaranje Konferencije zakazano je u petak, 01.09.2017. u 10,00 časova u Konferencijskoj sali Specijalne biblioteke.