Nakon predavanja iz istočnjačke filozofije u kojem su prijatelji i posjetioci naše ustanovi mogli da uživaju prošle sedmice, u srijedu 24. aprila imali su priliku da u sklopu Proljetnih dana u Biblioteci poslušaju pjesme novog autora edicije Jedan pisac – jedna knjiga.

Riječ je o zbirci poezije Adnana Selimovića „Oblaci su ti granice“, književnom prvencu mladog pisca koji je objavljen prošle godine u sklopu projekta Novo ime, čiji su nosioci Novo RS i RSA Gejming (Gaming).

Na promociji koja je počela u 18 časova, pored autora učestvovali su Brankica Radonjić –  urednica knjige, Snežana Kuzmanović predstavnica kompanije Novomatik (Novomatic) i direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović.

Program je vodila Rada Galić, a Adnanove stihove je uz klavirsku pratnju ispratila pijanistkinja Helena Ostojić, koja je u toku večeri imala i solo tačku na saksofonu.

„Jutro“, „Gospođa“, „Šta rade  princeze“ samo su neke od pjesama koje je publika mogla čuti, a za koje je Brankica Radonjić iz perspektive ne samo urednice knjige, već i Adnanove učiteljice i mentorice rekla da su u isto vrijeme i dječije i refleksivne i ljubavne, da Adnan, koji sada ima 18 godina, od najranijeg doba nije samo pokazao sklonost ka pisanju već i ka glumi, te da se radi, što i pjesme same govore, o vanrednom talentu.

S njom se složio Želimir Radinović koji je rekao da mu je izuzetno drago da Biblioteka ponovo sarađuje sa organizacijom Novomatik, koja nagrađuje mlade talente i da im upravo pomenuta edicija pruža priliku da u zvučnom formatu objave svoje djelo i na taj način obogate knjižni fond ustanove.

Posebnim aplauzom pozdravljeno je Adnanovo recitovanje naslovne pjesme „Oblaci su ti granice“ kao i riječi pjesnikinje Borke Tadić koja se obratila autoru rekavši mu da je istinski pjesnik, jer piše iz nutrine i savjetovala mu da nikad ne traži pjesmu, već treba pjesma da nađe njega.

Zvučno izdanje knjige snimljeno je u tonskom studiju Biblioteke u trajanju od 43 minute, podijeljeno je u 45 fajlova u kojima se nalaze dvije recenzije i kratka biografija, te je već od danas na policama Biblioteke.