U petak, 24. maja 2019. u velikoj sali Centra za kulturu Derventa prigodnim programom, te slavskim obredom, Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ obilježio je Dan ustanove, te krsnu slavu Ćirilo i Metodije. Kulturno-umjetnički program pripremili su nastavnici i učenici ove ustanove.

Ovom prilikom uručene su dvije zahvalnice za značajan doprinos unapređenju rada ustanove i to derventskoj firmi „Metalac MBM“ i Crvenom krstu Republike Srpske.

Lomljenju slavskog kolača i svečanosti prisustvovali su direktor JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Želimir Radinović, predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić, predstavnici Gradske organizacije slijepih Banjaluka, konzul Slovenije u Banjaluci Marijan Ristić, načelnik opštine Milorad Simić, generalni sekretar Crvenog krsta RS Đoko Mihajlović, nastavno osoblje, učenici i štićenici Centra i mnogobrojne druge zvanice.

Centar “Budućnost” osnovan je 1. oktobra 1947. godine pod imenom Zavod za slijepe i slabovide “Budućnost” i taj naziv je zadržala do 22. oktobra 2012. godine, kada dobija sadašnji naziv.

U centru „Budućnost“ školu pohađa 45 učenika, dok usluge dnevnog centra koristi 18 osoba sa posebnim potrebama, i to je jedina ustanova ove vrste u Republici Srpskoj.

Specijalna biblioteka ponosna je na svoju dugogodišnju uspješnu saradnju sa Centrom „Budućnost“.