У петак, 24. маја 2019. у великој сали Центра за културу Дервента пригодним програмом, те славским обредом, Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ обиљежио је Дан установе, те крсну славу Ћирило и Методије. Културно-умјетнички програм припремили су наставници и ученици ове установе.

Овом приликом уручене су двије захвалнице за значајан допринос унапређењу рада установе и то дервентској фирми „Металац МБМ“ и Црвеном крсту Републике Српске.

Ломљењу славског колача и свечаности присуствовали су директор ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС Желимир Радиновић, предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић, представници Градске организације слијепих Бањалука, конзул Словеније у Бањалуци Маријан Ристић, начелник општине Милорад Симић, генерални секретар Црвеног крста РС Ђоко Михајловић, наставно особље, ученици и штићеници Центра и многобројне друге званице.

Центар “Будућност” основан је 1. октобра 1947. године под именом Завод за слијепе и слабовиде “Будућност” и тај назив је задржала до 22. октобра 2012. године, када добија садашњи назив.

У центру „Будућност“ школу похађа 45 ученика, док услуге дневног центра користи 18 особа са посебним потребама, и то је једина установа ове врсте у Републици Српској.

Специјална библиотека поносна је на своју дугогодишњу успјешну сарадњу са Центром „Будућност“.