Povodom Međunarodnog dana dječje knjige, u ponedjeljak, 3. aprila gosti JU Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS bili su mališani iz  banjalučkog vrtića „Neven“ zajedno sa vaspitačima. Tokom organizovane posjete djeca su obišla tonski studio Biblioteke, izdavačko odjeljenje, upoznali se sa audio knjigama za djecu, pomagalima za slijepe, ali i saznali ko je bio Luj Braj i koliko je velika jedna prosječna knjiga na brajevom pismu.

Po završetku obilaska, na platou ispred Biblioteke dramska grupa „Mali bibliotekari“, koja djeluje u okviru Narodne biblioteke „Veselin Masleša“ iz Laktaša, izvela je nagrađivanu predstavu (prva nagrada na četvrtom međunarodnom dječijem pozorišnom festivalu „Lektirić eks Ju fest“ u Prokuplju) „Plava boja snijega“ po tekstu Grigora Viteza.

Najmlađa publika uživala je u programu i napustila je biblioteku puna pozitivnih utisaka i novih znanja.

Glumci iz predstave, učenici završnih razreda osnovne škole, potom su takođe obišli Biblioteku, a dogovorena je i saradnja o čitanju nove knjige u tonskom studiju biblioteke.

Senzibilizacija javnosti o postojanju ustanova poput Specijalne biblioteke sa svim njenim specifičnostima neophodna je od najranijeg uzrasta i ovo je mali korak u tom smjeru. Poslije ove posjete planiraju se i ostale, pa će već dva dana kasnije biblioteku posjetiti i mališani iz vrtića  „Sunce“.
Međunarodni dan dječje knjige se obilježava u svijetu svakog 2. aprila preko 30 godina na dan rođenja najpoznatijeg pisca dječijih bajki Danca Hansa Kristijana Andersona.

20170403_130536 20170403_130006 20170403_12150420170403_120550