Поводом Међународног дана дјечје књиге, у понедјељак, 3. априла гости ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС били су малишани из  бањалучког вртића „Невен“ заједно са васпитачима. Током организоване посјете дјеца су обишла тонски студио Библиотеке, издавачко одјељење, упознали се са аудио књигама за дјецу, помагалима за слијепе, али и сазнали ко је био Луј Брај и колико је велика једна просјечна књига на брајевом писму.

По завршетку обиласка, на платоу испред Библиотеке драмска група „Мали библиотекари“, која дјелује у оквиру Народне библиотеке „Веселин Маслеша“ из Лакташа, извела је награђивану представу (прва награда на четвртом међународном дјечијем позоришном фестивалу „Лектирић екс Ју фест“ у Прокупљу) „Плава боја снијега“ по тексту Григора Витеза.

Најмлађа публика уживала је у програму и напустила је библиотеку пуна позитивних утисака и нових знања.

Глумци из представе, ученици завршних разреда основне школе, потом су такође обишли Библиотеку, а договорена је и сарадња о читању нове књиге у тонском студију библиотеке.

Сензибилизација јавности о постојању установа попут Специјалне библиотеке са свим њеним специфичностима неопходна је од најранијег узраста и ово је мали корак у том смјеру. Послије ове посјете планирају се и остале, па ће већ два дана касније библиотеку посјетити и малишани из вртића  „Сунце“.
Међународни дан дјечје књиге се обиљежава у свијету сваког 2. априла преко 30 година на дан рођења најпознатијег писца дјечијих бајки Данца Ханса Кристијана Андерсона.

20170403_130536 20170403_130006 20170403_12150420170403_120550