Poklon predstava za slijepe i slabovide

Promocija zvučne knjige

Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica i ove godine obilježila je Svjetski dan slijepih. Zajedno sa teatrom “Scena” Novi Grad slijepim i slabovidim licima upriličila je predstavu, monodramu Srećka Marčete “Ku’š sad Strajilo”. Sala Biblioteke bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a publika je zdušno, uz uzdahe i smijeh, pratila predstavu i Strajilove muke oko ženidbe. Srećko Marčeta izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da igra pred ovakvom publikom i čestitao im je njihov dan.

Publici je predstavljena i zvučna knjiga “Monodrame” Srećka Marčete, koja sadrži tri monodrame autora i dio je edicije biblioteke “Jedan pisac, jedna knjiga”. Drame “Ku’š sad Strajilo”, “Djevojka s mirazom” i “Aleksa u privatizacaiji” pročitali su Srećko Marčeta i glumica Tanja Đurđekanović. Zvučni zapis traje dva sata, dizajn korica je osmislila Dunja Todorović, a drame je tonski obradila Dragana Božić. Zainteresovanima su podijeljeni primjerci knjige.

Petnaestog oktobra, širom svijeta obilježava se Svjetski dan bijelog štapa čiji je cilj da se ljudima koji normalno vide skrene pažnja da među njima postoje i osobe koje slabije vide ili uopšte ne vide. Bijeli štap jedan je od simbola sposobnosti slijepih ljudi da se samostalno kreću, simbol njihove nezavisnosti, samopouzdanja i dostojanstva. Ovaj dan utemeljen je od strane Generalne skupštine UN 1992,  a u Republici Srpskoj se obilježava od 1997. nizom manifestacija u organizaciji Saveza slijepih RS i lokalnih organizacija slijepih, te Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS.