Поклон представа за слијепе и слабовиде

Промоција звучне књиге

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица и ове године обиљежила је Свјетски дан слијепих. Заједно са театром “Сцена” Нови Град слијепим и слабовидим лицима уприличила је представу, монодраму Срећка Марчете “Ку’ш сад Страјило”. Сала Библиотеке била је испуњена до посљедњег мјеста, а публика је здушно, уз уздахе и смијех, пратила представу и Страјилове муке око женидбе. Срећко Марчета изразио је задовољство што је имао прилику да игра пред оваквом публиком и честитао им је њихов дан.

Публици је представљена и звучна књига “Монодраме” Срећка Марчете, која садржи три монодраме аутора и дио је едиције библиотеке “Један писац, једна књига”. Драме “Ку’ш сад Страјило”, “Дјевојка с миразом” и “Алекса у приватизацаији” прочитали су Срећко Марчета и глумица Тања Ђурђекановић. Звучни запис траје два сата, дизајн корица је осмислила Дуња Тодоровић, а драме је тонски обрадила Драгана Божић. Заинтересованима су подијељени примјерци књиге.

Петнаестог октобра, широм свијета обиљежава се Свјетски дан бијелог штапа чији је циљ да се људима који нормално виде скрене пажња да међу њима постоје и особе које слабије виде или уопште не виде. Бијели штап један је од симбола способности слијепих људи да се самостално крећу, симбол њихове независности, самопоуздања и достојанства. Овај дан утемељен је од стране Генералне скупштине УН 1992,  а у Републици Српској се обиљежава од 1997. низом манифестација у организацији Савеза слијепих РС и локалних организација слијепих, те Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС.