Дана 30.12.2013. Јавну установу Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица Републике Српске посјетила је делегација Министарства просвјете и културе Републике Српске предвођена министром Гораном Мутабџијом те помоћницом министра Иреном Вујановић Солдат и Споменком Миљковић, службеницом за односе са јавноћу.

Послије кратког обиласка просторија Специјалне библиотеке и упознавања с њеним капацитетом, опремом и ресурсима, директор Библиотеке Желимир Радиновић упознао је госте са постигнутим резултатима у претходној години, бројним културним манифестацијама – изложбама, књижевним промоцијама, предавањима – које су заокружене обиљежавањем јубилеја двјеста година од рођења Његоша и књижевним конкурсом Библиотеке на исту тему. За слиједећу годину планира се низ активности којима ће Библиотека дату свој мали допринос обиљежавању стогодишњице од почетка Првог свјетског рата.
Разговарало се и о приједлогу који је изнио директор Библиотеке да се уз обавезан примјерак сваке књиге одштампане у Републици Српској који се доставља Народној и универзитетској библиотеци РС, Специјалној библиотеци достави дигитални примјерак исте који би се похрањивао на сервер Библиотеке и био доступан слијепој популацији. Слична иницијатива заживјела је у Народној библиотеци Србије при Центру за слијепа и слабовида лица.
За наредну годину очекује се и наставак сарадње са установама у Србији, Народном библиотеком Србије и Библиотеком Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“.

Такође планира се сарадња са јавном установом Завод за слијепе „Будућност“ Дервента на пројекту штампања уџбеника.
У складу са инклузивним образовањем, за ученике основних и средњих школа са проблемима с видом, било да се ради о сљепоћи, слабовидности или дислексији, у плану је снимање лектира у аудио формату.
Министар Горан Мутабџија похвалио је напоре и стремљења  Библиотеке и најавио дужу посјету слиједећом приликом када ће бити више ријечи о поменутим приједлозима.