Dana 30.12.2013. Javnu ustanovu Specijalnu biblioteku za slijepa i slabovida lica Republike Srpske posjetila je delegacija Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske predvođena ministrom Goranom Mutabdžijom te pomoćnicom ministra Irenom Vujanović Soldat i Spomenkom Miljković, službenicom za odnose sa javnoću.

Poslije kratkog obilaska prostorija Specijalne biblioteke i upoznavanja s njenim kapacitetom, opremom i resursima, direktor Biblioteke Želimir Radinović upoznao je goste sa postignutim rezultatima u prethodnoj godini, brojnim kulturnim manifestacijama – izložbama, književnim promocijama, predavanjima – koje su zaokružene obilježavanjem jubileja dvjesta godina od rođenja Njegoša i književnim konkursom Biblioteke na istu temu. Za slijedeću godinu planira se niz aktivnosti kojima će Biblioteka datu svoj mali doprinos obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata.
Razgovaralo se i o prijedlogu koji je iznio direktor Biblioteke da se uz obavezan primjerak svake knjige odštampane u Republici Srpskoj koji se dostavlja Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS, Specijalnoj biblioteci dostavi digitalni primjerak iste koji bi se pohranjivao na server Biblioteke i bio dostupan slijepoj populaciji. Slična inicijativa zaživjela je u Narodnoj biblioteci Srbije pri Centru za slijepa i slabovida lica.
Za narednu godinu očekuje se i nastavak saradnje sa ustanovama u Srbiji, Narodnom bibliotekom Srbije i Bibliotekom Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“.

Takođe planira se saradnja sa javnom ustanovom Zavod za slijepe „Budućnost“ Derventa na projektu štampanja udžbenika.
U skladu sa inkluzivnim obrazovanjem, za učenike osnovnih i srednjih škola sa problemima s vidom, bilo da se radi o sljepoći, slabovidnosti ili disleksiji, u planu je snimanje lektira u audio formatu.
Ministar Goran Mutabdžija pohvalio je napore i stremljenja  Biblioteke i najavio dužu posjetu slijedećom prilikom kada će biti više riječi o pomenutim prijedlozima.