Svojim radom i aktivnostima u proteklom periodu, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS sve više se nameće kao kulturni centar ne samo slijepe i slabovide populacije, već i šire, postajući značajan činilac u kulturnom životu zemlje. Ovo su prepoznale i druge ustanove kulture, pa se slijedeći program realizuje uz potporu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Muzeja Republike Srpske i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji su jednodušno podržali inicijativu Biblioteke.
U utorak 18.02.2014. u 12 časova u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, Frane Supila 31F, biće održan kulturno-umjetnički program, simbolično nazvan „Kultura u podne“.
U 12 sati posjetioci će moći da poslušaju poklon-koncert polaznika Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, studijskog programa muzička umjetnost. Studenti će izvoditi kompozicije Slaviše Ševe i Davida Mastikose. Učestvuju Ana Marković (sopran), Ozren Četković (violončelo), Marija Pilipović (flauta) i Aleksandra Kopić (flauta). Koncert je realizovan u saradnji sa stručnim saradnikom za muzičko stvaralaštvo pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS –  Marijom Tomić.
Po završetku koncerta biće otvorena izložba Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske namijenjena slijepim i slabovidim osobama. Posjetioci izložbe imaće priliku da se upoznaju sa eskponatima Etnološkog odjeljenja izrađenim od različitigog materijala i različitih tekstura što će posjetioci moći da osjete prilikom dodira. Svaki eksponat imaće oznaku na brajevom pismu, a kustosi Muzeja odgovaraće na pitanja zainteresovanih o eksponatima. Na izložbi će, između ostalog, biti prikazani vuničarka, pastirska čaša, čegratljka, stočno zvono, preslica, tkanica, toke, tepeluk, upletnjak i naručnjaci.
Muzej Republike Srpske i Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske udružili su svoje snage u želji da omoguće svim građanima Republike Srpske da se upoznaju sa kulturološkim blagom koje se čuva u Muzeju. Ovaj događaj predstavlja nastavak saradnje Muzeja RS sa ustanovama okupljenih oko slijepih. Naime Muzej Republike Srpske je 2007. godine u svom izložbenom prostoru organizovovao dvije izložbe namijenjene licima sa oštećenjem vida. Na prvoj izložbi predstavljeni su eksponati Etnološkog odjeljenja, a na drugoj izložbi pod nazivom „Brajevim pismom kroz muzejsku građu“ predstavljeni su eksponati svih odjeljenja Muzeja (Etnološkog, Istorijskog, Arheološkog, Prirodnjačkog).