Својим радом и активностима у протеклом периоду, Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС све више се намеће као културни центар не само слијепе и слабовиде популације, већ и шире, постајући значајан чинилац у културном животу земље. Ово су препознале и друге установе културе, па се слиједећи програм реализује уз потпору Министарства просвјете и културе Републике Српске, Музеја Републике Српске и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који су једнодушно подржали иницијативу Библиотеке.
У уторак 18.02.2014. у 12 часова у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске, Фране Супила 31Ф, биће одржан културно-умјетнички програм, симболично назван „Култура у подне“.
У 12 сати посјетиоци ће моћи да послушају поклон-концерт полазника Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, студијског програма музичка умјетност. Студенти ће изводити композиције Славише Шеве и Давида Мастикосе. Учествују Ана Марковић (сопран), Озрен Четковић (виолончело), Марија Пилиповић (флаута) и Александра Копић (флаута). Концерт је реализован у сарадњи са стручним сарадником за музичко стваралаштво при Министарству просвјете и културе РС –  Маријом Томић.
По завршетку концерта биће отворена изложба Етнолошког одјељења Музеја Републике Српске намијењена слијепим и слабовидим особама. Посјетиоци изложбе имаће прилику да се упознају са ескпонатима Етнолошког одјељења израђеним од различитигог материјала и различитих текстура што ће посјетиоци моћи да осјете приликом додира. Сваки експонат имаће ознаку на брајевом писму, а кустоси Музеја одговараће на питања заинтересованих о експонатима. На изложби ће, између осталог, бити приказани вуничарка, пастирска чаша, чегратљка, сточно звоно, преслица, тканица, токе, тепелук, уплетњак и наручњаци.
Музеј Републике Српске и Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске удружили су своје снаге у жељи да омогуће свим грађанима Републике Српске да се упознају са културолошким благом које се чува у Музеју. Овај догађај представља наставак сарадње Музеја РС са установама окупљених око слијепих. Наиме Музеј Републике Српске је 2007. године у свом изложбеном простору организововао двије изложбе намијењене лицима са оштећењем вида. На првој изложби представљени су експонати Етнолошког одјељења, а на другој изложби под називом „Брајевим писмом кроз музејску грађу“ представљени су експонати свих одјељења Музеја (Етнолошког, Историјског, Археолошког, Природњачког).