У уторак 18.02.2014. у 12 часова у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске одржан je културно-умјетнички програм, симболично назван „Култура у подне“. Посјетиоци су имали прилику да уживају у концерту и тактилној изложби етнографских предмета из Музеја Републике Српске намијењеној слијепим и слабовидим особама.
Директор Библиотеке Желимир Радиновић истакао је континуитет културних догађаја у Библиотеци и задовољство због сарадње са Музејом РС. Музеј Републике Српске и Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске удружили су снаге у жељи да омогуће свим грађанима Републике Српске да се упознају са културолошким благом које се чува у Музеју и богатом традицијом нашег народа. Директорка Музеја Републике Српске Нада Пувачић нагласила је да су Музеј и Библиотека двије основне националне институције у сваком друштву, које треба да подржавају једна другу. Овај догађај представља наставак сарадње Музеја РС са установама окупљених око слијепих. Наиме Музеј Републике Српске је 2007. године у свом изложбеном простору организововао двије изложбе намијењене лицима са оштећењем вида.
Виши кустос Музеја Владимир Ђукановић, заслужан за ову изложбу,  најавио је свој буквар за дјецу, али и одрасле, у којој ће сви ови предмети бити представљени и описани на занимљив начин.
Посјетиоци изложбе имали су прилику да се упознају са ескпонатима Етнолошког одјељења израђеним од различитигог материјала и различитих текстура што су посјетиоци могли да осјете приликом додира. Сваки експонат имао је ознаку на брајевом писму, а кустос Музеја одговарао је на питања заинтересованих о експонатима.
На изложби су, између осталог, приказани вуничарка, пастирска чаша, чегратљка, сточно звоно, преслица, тканица, токе, тепелук, уплетњак и наручњаци.
Посјетиоци су уживали у наступу солисткиње на флаути Марије Томић, стручног сарадника за музичко стваралаштво при Министарству просвјете и културе РС. Марија је извела сплет мотива из Крајине насталих на основу дјела Владе Милошевића, композитора Славише Шеве.
Изложби и концерту присуствовала је одабрана публика из Министарства просвјете и културе Републике Српске, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Туристичке организације Републике Српске, Педагошког завода, слијепа и слабовида лица из Бањалуке и околине, гости и пријатељи библиотеке.
Специјална библиотека још једном је показала и доказала да је културни центар не само за слијепу и слабовиду популације, већ и шире.