Након паузе од три године, љубитељи књиге најзад су дочекали чувени сајам у Београду. Шездесет пети по реду међународни сајам књиге, са слоганом  „Повратак написаних“, свечано је отворен у недељу 23.10. а отворио га је бесједом драматург Душан Ковачевић.

Већ наредног дана Специјална библиотека имала је част да представи дио своје издавачке дјелатности на штанду Републике Српске, захваљујући дугогодишњој сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији. Овога пута одлучили смо да представимо књигу „Косовске приче“ Григорија Божовића, косовског Андрића, како га често називају. Књига је дио едиције „Отргнути од заборава“ која се бави помало заборављеним  ауторима који су неправедно завршили на маргинама српске историографије.

На почетку програма, у име Специјалне библиотеке, присутне је поздравила директорица Мирела Шарић, а потом су о самом дјелу „Косовске приче“ (које је у складу с правилима едиције објављено и на Брајевом писму и у звучном mp3 формату) причале предсједница Удружења лектора РС Александра Савић и библиотекарка Јелена Радаковић.

Јелена Радаковић истакла је да је Григорије Божовић (1880-1945) по многима био можда и највећи српски писац који је стварао између два рата. Иза њега остало је око петнаестак књига, понајвише путописа и приповиједака које су мјестом радње претежно везане за Стару Србију – Косово и Метохију и Јужну Србију – данашњу Македонију. „Косовске приче“ чине помно одабрани избор од девет приповиједака према којима се јасно може реконструисати прошлост пуна превирања, обичаји, вјера и традиција. Све обједињује јединствени језик аутора који, што због дијалекта, што због мање познатих ријечи, окупира пажњу читалаца. О језичким финесама Божовићевог израза говорила  је Александра Савић.

Студијска посјета Библиотеци Савеза слепих Србије  „Др Милан Будимир“

Боравак на сајму искористили смо и да посјетимо изложбени штанд Библиотеке Савеза слепих Србије „Др Милан Будимир“  и дружимо с с колегама. Сљедећег дана посјетили смо и саму библиотеку, а у подневним часовима присуствовали трибини на сајму у сали „Васко Попа“ под називом „Магија књиге доступна свима – о пристипачним форматима за слепе – аудио-дескрипција и Брајево писмо у ери савремених технологија“. Трибину у организацији Библиотеке „Др Милан Будимир“ модерирала је Бранка Бркић, а сам програм подијељен је у два дијела. На почетку је присутне поздравио предсједник Савеза слепих Србије Милан Стошић, а потом је представљен пројекат реализован у сарадњи са РТС-ом који се односи на аудио-дескрипцију серија „Нечиста крв“ и Корени“. О аудио-дескрипцији телевизијских серија, проблемима и изазовима,  говорили су Борис Дончић, уредник студија у библиотеци „Др Милан Будимир“, Татјана Ћитић и Александар Антић испред јавног сервиса РТС. Ове серије доступне су на порталу Планета РТС. Други дио трибине био је посвећен значају очувања Брајевог писма у ери нових технологија, а о томе су говориле професорке Гордана Виденовић и Годана Чуквас из школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ из Земуна. Сви су се сложили да је без познавања  Брајевог писма слијепа и слабовида особа функционално неписмена.

Дружење са колегама из Србије искористили смо да и да иницирамо процес међубиблиотечке размјене, за који се надамо да ћемо га реализовати у најскорије вријеме.

До сљедећег дружења на сајму, наша делегација носи најљепше утиске из Београда.