Јавна установа Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске и ове године представила је своју издавачку дјелатност на Међународном београдском сајму књиге.

Другог дана сајма 21.10.2019. у 15.30 часова на штанду Представништва Републике Српске у сали 1А представили смо књигу „Ево их иду – Доживљаји босанског народа под Аустријом“ Јованке Милошевић, урађену у приступачним форматима, на Брајевом писму и у звучном формату. Штампање прилагођених издања потпомогао је Град Бањалука путем јавног конкурса за суфинансирање пројеката културног и умјетничког стваралаштва за 2019. годину.

О издању су говорили директор Желимир Радиновић и књижевник Берислав Благојевић.

Желимир Радиновић истакао је да је мали број дјела прилагођен слијепим и слабодивидим лицима, ради се о промилима, те је издавачка дјелатност Специјалне библиотеке утолико важнија. Књига „Ево их иду“ дио је едиције „Отргнути од заборава“ којом се трудимо да реафирмишемо заборављена имена књижевне сцене, са акцентом на завичајне писце. Ово је трећа књига из поменуте едиције. Јованка Милошевић (1878-1937) сматра се првом бањалучком књижевницом, оснивачица је Кола српских сестара, а најпознатија је као мајка композитора, етномузиколога и академика Владе Милошевића.

Прво и једино штампано издање књиге „Ево их иду“ појавило се 1934. године, и прилагођена издања Специјалне библиотеке засад су једина реиздања ове књиге.

Брајево издање књиге „Ево их иду“ припремио је Јовица Радановић, а звучну књигу прочитала је Жана Вукосавњевић. На издањима су радиле и библиотекарке Јелена Радаковић и Драгана Божић, које су приредиле текст и тонски га обрадиле.

О самој књизи говорио је Берислав Благојевић. Концизно и језгровито говорио је о контексту времена у којем је књига настала, животу и раду Јованке Милошевић, и наравно о самој књизи, с језичке и стилске стране. Осврнуо се на литерарну географију књиге, што је појам који означава богатство података који се крије у њој и која је засебно вриједна изучавања.

Издавањем ове значајне књиге Специјална библиотека још једном је показала да на прави начин врши своју улогу у култури, образовању и информисању слијепих и слабовидих лица, али и шире публике.

Представници Специјалне библиотеке искористили су прилику и посјетили штанд Савеза слијепих Србије и Библиотеке“Др Милан Будимир“, гдје су размијењена искуства са колегама.

Овогодишњи београдски сајам књига траје од 21. до 27.10.2019. Одржава се под слоганом „Писмо = Глава“. На њему ће се предсавити око 500 излагача, од којих је 60 из иностранства. Поред издавача из Србије учествују и издавачи из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Њемачке и Албаније. Почасни гост сајма је Египат. Организатори очекују да број посјетилаца премаши прошлогодишњи, када је сајам посјетило 193.000 људи.

Слиједећег дана, 22.10.2019.  директор Желимир Радиновић присуствовао је састанку са представницима Друштва за дигиталну приступачност, на коме је договорена будућа сарадња Центра за аудио дескрипцију Хрватске, Библиотеке за слијепе Црне Горе, стучњака из Словеније и Специјалне библиотеке.

Истог дана директор Радиновић, на позив предсједника Николе Ђорђевића, обишао је Организацију слепих Града Београда. Састанку су присуствовали и гости из организације особа са оштећењем вида из Тузле. У вечерњим сатима уприличен је културни програм у којем је четверо пјесника представило свој рад.