Javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske i ove godine predstavila je svoju izdavačku djelatnost na Međunarodnom beogradskom sajmu knjige.

Drugog dana sajma 21.10.2019. u 15.30 časova na štandu Predstavništva Republike Srpske u sali 1A predstavili smo knjigu „Evo ih idu – Doživljaji bosanskog naroda pod Austrijom“ Jovanke Milošević, urađenu u pristupačnim formatima, na Brajevom pismu i u zvučnom formatu. Štampanje prilagođenih izdanja potpomogao je Grad Banjaluka putem javnog konkursa za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2019. godinu.

O izdanju su govorili direktor Želimir Radinović i književnik Berislav Blagojević.

Želimir Radinović istakao je da je mali broj djela prilagođen slijepim i slabodividim licima, radi se o promilima, te je izdavačka djelatnost Specijalne biblioteke utoliko važnija. Knjiga „Evo ih idu“ dio je edicije „Otrgnuti od zaborava“ kojom se trudimo da reafirmišemo zaboravljena imena književne scene, sa akcentom na zavičajne pisce. Ovo je treća knjiga iz pomenute edicije. Jovanka Milošević (1878-1937) smatra se prvom banjalučkom književnicom, osnivačica je Kola srpskih sestara, a najpoznatija je kao majka kompozitora, etnomuzikologa i akademika Vlade Miloševića.

Prvo i jedino štampano izdanje knjige „Evo ih idu“ pojavilo se 1934. godine, i prilagođena izdanja Specijalne biblioteke zasad su jedina reizdanja ove knjige.

Brajevo izdanje knjige „Evo ih idu“ pripremio je Jovica Radanović, a zvučnu knjigu pročitala je Žana Vukosavnjević. Na izdanjima su radile i bibliotekarke Jelena Radaković i Dragana Božić, koje su priredile tekst i tonski ga obradile.

O samoj knjizi govorio je Berislav Blagojević. Koncizno i jezgrovito govorio je o kontekstu vremena u kojem je knjiga nastala, životu i radu Jovanke Milošević, i naravno o samoj knjizi, s jezičke i stilske strane. Osvrnuo se na literarnu geografiju knjige, što je pojam koji označava bogatstvo podataka koji se krije u njoj i koja je zasebno vrijedna izučavanja.

Izdavanjem ove značajne knjige Specijalna biblioteka još jednom je pokazala da na pravi način vrši svoju ulogu u kulturi, obrazovanju i informisanju slijepih i slabovidih lica, ali i šire publike.

Predstavnici Specijalne biblioteke iskoristili su priliku i posjetili štand Saveza slijepih Srbije i Biblioteke“Dr Milan Budimir“, gdje su razmijenjena iskustva sa kolegama.

Ovogodišnji beogradski sajam knjiga traje od 21. do 27.10.2019. Održava se pod sloganom „Pismo = Glava“. Na njemu će se predsaviti oko 500 izlagača, od kojih je 60 iz inostranstva. Pored izdavača iz Srbije učestvuju i izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Njemačke i Albanije. Počasni gost sajma je Egipat. Organizatori očekuju da broj posjetilaca premaši prošlogodišnji, kada je sajam posjetilo 193.000 ljudi.

Slijedećeg dana, 22.10.2019.  direktor Želimir Radinović prisustvovao je sastanku sa predstavnicima Društva za digitalnu pristupačnost, na kome je dogovorena buduća saradnja Centra za audio deskripciju Hrvatske, Biblioteke za slijepe Crne Gore, stučnjaka iz Slovenije i Specijalne biblioteke.

Istog dana direktor Radinović, na poziv predsjednika Nikole Đorđevića, obišao je Organizaciju slepih Grada Beograda. Sastanku su prisustvovali i gosti iz organizacije osoba sa oštećenjem vida iz Tuzle. U večernjim satima upriličen je kulturni program u kojem je četvero pjesnika predstavilo svoj rad.