Mala edicija sa velikim knjigama „Otrgnuti od zaborava“ iznjedrila je još jedno djelo, koje nakon 85 godina od prvog izdanja (1934) našlo se pred čitaocima u dva nova formata – na cd-u u vidu zvučne knjige i na brajevom pismu.

Riječ je o proznom ostvarenju Jovanke Milošević „Evo ih idu – doživljaji bosanskog naroda pod Austrijom“  koje prati razvoj događaja u periodu od Berlinskog kongresa (1878) pa sve do Vidovdanskog atentata (1914) odnosno oslobođenja četiri godine kasnije.

Koristeći narodni jezik pun ukrasa i kovanica na kojima bi joj i ozbiljniji, „veći“ pisci zavidjeli, Banjalučanka Jovanka Milošević (1878-1937)  upamćena kao veliki humanitarni radnik (osnovala je Kolo srpskih sestara, volontirala u Crvenom krstu) i majka proslavljenog akademika i muzičkog pedagoga Vlade Miloševića, napisala je roman koji govori o austrijskoj aneksiji, političkoj i ekonomskoj situaciji, migracijama i borbi našeg naroda za slobodu koja putem rečenice (lajt motiva) „Evo ih idu“ izlazi iz usta glavnog lika, „starog četnika“ Staniša, čiji je jedini san da se vrati u rodno selo.

Brajevo izdanje knjige „Evo ih idu“ (Posvećeno blaženoj i svijetloj uspomeni kralja oslobodioca Petra I Karađorđevića, kako piše u prvom štampanom izdanju) za čiju pripremu i štampanje su bili zaduženi bibliotekarka Dragana Božić i i tiflograf-grafolog Jovica Radanović broji 116 stranica, dok zvučno koje je pročitala Žana Vukosavljević, a tonski obradila bibliotekarka Jelene Radaković traje 2 sata i 13 minuta. Oba izdanja se oslanjaju na original iz 1934. godine i imaju dodatni tekst, biografiju autorke koja nosi naziv „Jovanka Milošević – žena ispred svog vremena“.