Градска организација слијепих Бањалука је 12.11.2019. програмом у вијећници Банског двора обиљежила јубилеј 70 година рада и постојања, што је чини једним од најстаријих удружења на подручју града.

По завршетку  свечане сједнице  скупштине која је почела у 11.30 часова, у 13 часова одржана је свечана академија. Програм је водио глумац Велимир Бланић, а за културно-умјетнички дио били су задужени студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци те пјесникиња Борка Тадић. Присутнима се обратио предсједник организације Мирослав Мандић, а потом и секретар Радомир Радановић који је направио пресјек рада организације током свих ових година. Прочитана је честитка градоначелника Игора Радојичића, покровитеља ове манифестације, који је био спријечен да дође. Уручене су свечане повеље и захвалнице надлежним министарствима, организацијама и установама са којима Градска организација успјешно сарађује, као и привредним субјектима и појединцима.

Међу њима је Специјална библиотека која од свог почетка 2007. године успјешно сарађује са ГОС Бањалука. Наши путеви природно се преплићу. Чланови ГОС Бањалука редовни су гости на свим дешавањима у библиотеци и вјерни читаоци и корисници наших услуга.  Повељу је примио директор Желимир Радиновић, којем је такође додијељена и појединачна захвалница за посебан допринос раду.

Поводом јубилеја издата је и овом приликом промовисана монографија  „70 година слијепи имају своју организацију“, свједочанство пређеног пута постојања, рада и развоја Градске органанизације слијепих Бањалука. Монографија представља аутентично виђење групе аутора цјелокупног пута развоја Градске организације, уз хронолошко навођење важнијих активности.

Уз стандардно штампано, урађено је и звучно издање монографије. Звучно издање снимљено је у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС, прочитала га је Жана Вукосављевић, а тонски обрадила Драгана Божић.

Гости из Републике Српске,  Босне и Херцеговине, Србије и Словеније наставили су дружење уз свечани ручак.

Још једном, овим путем, честитамо Градској организацији велики јубилеј уз жељу за још успјешнијим радом у наредних 70 година!