Gradska organizacija slijepih Banjaluka je 12.11.2019. programom u vijećnici Banskog dvora obilježila jubilej 70 godina rada i postojanja, što je čini jednim od najstarijih udruženja na području grada.

Po završetku  svečane sjednice  skupštine koja je počela u 11.30 časova, u 13 časova održana je svečana akademija. Program je vodio glumac Velimir Blanić, a za kulturno-umjetnički dio bili su zaduženi studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci te pjesnikinja Borka Tadić. Prisutnima se obratio predsjednik organizacije Miroslav Mandić, a potom i sekretar Radomir Radanović koji je napravio presjek rada organizacije tokom svih ovih godina. Pročitana je čestitka gradonačelnika Igora Radojičića, pokrovitelja ove manifestacije, koji je bio spriječen da dođe. Uručene su svečane povelje i zahvalnice nadležnim ministarstvima, organizacijama i ustanovama sa kojima Gradska organizacija uspješno sarađuje, kao i privrednim subjektima i pojedincima.

Među njima je Specijalna biblioteka koja od svog početka 2007. godine uspješno sarađuje sa GOS Banjaluka. Naši putevi prirodno se prepliću. Članovi GOS Banjaluka redovni su gosti na svim dešavanjima u biblioteci i vjerni čitaoci i korisnici naših usluga.  Povelju je primio direktor Želimir Radinović, kojem je takođe dodijeljena i pojedinačna zahvalnica za poseban doprinos radu.

Povodom jubileja izdata je i ovom prilikom promovisana monografija  „70 godina slijepi imaju svoju organizaciju“, svjedočanstvo pređenog puta postojanja, rada i razvoja Gradske organanizacije slijepih Banjaluka. Monografija predstavlja autentično viđenje grupe autora cjelokupnog puta razvoja Gradske organizacije, uz hronološko navođenje važnijih aktivnosti.

Uz standardno štampano, urađeno je i zvučno izdanje monografije. Zvučno izdanje snimljeno je u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica RS, pročitala ga je Žana Vukosavljević, a tonski obradila Dragana Božić.

Gosti iz Republike Srpske,  Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije nastavili su druženje uz svečani ručak.

Još jednom, ovim putem, čestitamo Gradskoj organizaciji veliki jubilej uz želju za još uspješnijim radom u narednih 70 godina!