Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске учествовала је у програму  обиљежавања традиционалне културне манифестације „Вишњићеви дани“, посвећене слијепом пјеснику,  а која се по 26. пут одржава у Бијељини.

Наша установа је, заједно са Савезом слијепих Републике Српске и ЈУ Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента, трећег дана манифестације, 06.11.2019. извела културни програм у Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини.

Прије самог програма представници слијепих и слабовидих лица  положили су вијенац код споменика Филипу Вишњићу на платоу испед бијељинске библиотеке.

Културно-умјетнички програм под називом „С Вишњићем у сјећању, свјетлост музике и стиха“ је подијељен у три цјелине, гдје је сваки од учесника представио свој дио.

Госте је у име Савеза слијепих поздравио Љубинко Ребић, а испред домаћина Градске организације слијепих Бијељина обратила се Љиљана Јовичић.

Представници Специјалне библиотеке одржали су кратку презентацију књиге „Ево их иду – Доживљаји босанског народа под Аустријом“ Јованке Милошевић у приступачним издањима – у звучној техници и на Брајевом писму. О књизи и едицији „Отргнути од заборава“ је надахнуто говорила библиотекарка Јелена Радаковић. У публици је било пуно младих људи, средњошколаца, који су могли да чују занимљиве историјске чињенице и упознају се са животом и радом Јованке Милишевић.

На причу о књизи се надовезао директор Желими Радиновић, примијетивши необичну коинциденцију да је књига први пут изашла 100 година након смрти Филипа Вишњића.

Испред Центра „Будућност“ из Дервенте наступили су ученици Јована Тојић, Миленко Божић, Владимир Симић и Кристина Даниловић, изводећи рецитације и пјесме уз пратњу хармонике коју је свирао талентовани Миленко Божић.

Крај програма био је резервисан за Борку Тадић. Борка је и овој пут изазавала јаке емоције код публике изводећи своје пјесме „Обиљежја“ и   „Комшија“ те премијерно нову пјесму „Животе“, које су испраћене бурним  аплаузом. Програм је затворен Боркиним импресивним пјевањем изворне пјесме.

Заједнички програм Савеза слијепих РС, Центра „Будућност“ Дервента и Специјалне библиотеке резултат је Споразума о сарадњи потписаног 05.07.2019, а који предвиђа организовање образовних, културних и спортских манифестација чији је циљ већа укљученост слијепих и слабовидих лица у друштвени живот. 

„Вишњићеви дани“ трају до 8. новембра и обухватају већи број културних догађаја, концерата, изложби, предавања и књижевних вечери. Организатор
манифестације је СПКД „Просвјета“ Бијељина, а покровитељи Град Бијељина и Министарство просвјете и културе Републике Српске.