Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske učestvovala je u programu  obilježavanja tradicionalne kulturne manifestacije „Višnjićevi dani“, posvećene slijepom pjesniku,  a koja se po 26. put održava u Bijeljini.

Naša ustanova je, zajedno sa Savezom slijepih Republike Srpske i JU Centrom za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa, trećeg dana manifestacije, 06.11.2019. izvela kulturni program u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u Bijeljini.

Prije samog programa predstavnici slijepih i slabovidih lica  položili su vijenac kod spomenika Filipu Višnjiću na platou isped bijeljinske biblioteke.

Kulturno-umjetnički program pod nazivom „S Višnjićem u sjećanju, svjetlost muzike i stiha“ je podijeljen u tri cjeline, gdje je svaki od učesnika predstavio svoj dio.

Goste je u ime Saveza slijepih pozdravio Ljubinko Rebić, a ispred domaćina Gradske organizacije slijepih Bijeljina obratila se Ljiljana Jovičić.

Predstavnici Specijalne biblioteke održali su kratku prezentaciju knjige „Evo ih idu – Doživljaji bosanskog naroda pod Austrijom“ Jovanke Milošević u pristupačnim izdanjima – u zvučnoj tehnici i na Brajevom pismu. O knjizi i ediciji „Otrgnuti od zaborava“ je nadahnuto govorila bibliotekarka Jelena Radaković. U publici je bilo puno mladih ljudi, srednjoškolaca, koji su mogli da čuju zanimljive istorijske činjenice i upoznaju se sa životom i radom Jovanke Milišević.

Na priču o knjizi se nadovezao direktor Želimi Radinović, primijetivši neobičnu koincidenciju da je knjiga prvi put izašla 100 godina nakon smrti Filipa Višnjića.

Ispred Centra „Budućnost“ iz Dervente nastupili su učenici Jovana Tojić, Milenko Božić, Vladimir Simić i Kristina Danilović, izvodeći recitacije i pjesme uz pratnju harmonike koju je svirao talentovani Milenko Božić.

Kraj programa bio je rezervisan za Borku Tadić. Borka je i ovoj put izazavala jake emocije kod publike izvodeći svoje pjesme „Obilježja“ i   „Komšija“ te premijerno novu pjesmu „Živote“, koje su ispraćene burnim  aplauzom. Program je zatvoren Borkinim impresivnim pjevanjem izvorne pjesme.

Zajednički program Saveza slijepih RS, Centra „Budućnost“ Derventa i Specijalne biblioteke rezultat je Sporazuma o saradnji potpisanog 05.07.2019, a koji predviđa organizovanje obrazovnih, kulturnih i sportskih manifestacija čiji je cilj veća uključenost slijepih i slabovidih lica u društveni život. 

„Višnjićevi dani“ traju do 8. novembra i obuhvataju veći broj kulturnih događaja, koncerata, izložbi, predavanja i književnih večeri. Organizator
manifestacije je SPKD „Prosvjeta“ Bijeljina, a pokrovitelji Grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.