Поводом Међународног дана људских права 10. децембра, у изложбеној сали Специјалне библиотеке за слијепа  и слабовида лица РС отворена је изложба академског сликара Александра Бошњака. Уз Специјалну библиотеку организатор изложбе био је Савез глувих и наглувих Републике Српске.
Директор Библиотеке Желимир Радиновић изразио је задовољство што Библиотека наставља да промовише младе умјетнике и захвалио се суорганизатору Савезу глувих који је представљала секретар Марина Мацановић. Библиотекарка Јелена Радаковић упознала је присутне са значајем Међународног дана људских права, који се широм свијета обиљежава од 1950. године. Наиме двије године раније на овај дан проглашена је Универзална декларација Уједињених нација о људским правима чији први члан каже да су “сви људи рођени слободни, са једнаким достојанством и правима”. Чланови 26 и 27 потврђују право на образовање, умјетност, културу и науку.

С тим на уму, водило се рачуна да изложба буде прилагођена лицима са инвалидитетом. Изложбени експонати постављени су ниско да би били приступачни људима у колицима, а свака слика има поред натписа у црном тиску и објашњење на брајевом писму.

На изложби су приказане слике и склулптуре настале у специфичним околностима гдје је умјетник покушао да се у стави у позиције особа са инвалидитетом, тако да је поједине слике  сликао из колица, у мраку и слично.
Александар Бошњак рођен је у 1987. године у Травнику. У 5. мјесецу због упале уха у потпуности је изгубио слух. Таленат за умјетност примијетио је у раном дјетињству. Године 2009. на Академији умјетности у Бањалуци стекао је звање академског професора графике. Претежно се бави сликањем, графиком и вајањем, излагао је на многим колективним изложбама у БиХ и иностранству (Јапан, Чешка, Хрватска, Италија, Америка…), а ово је његова трећа самостална изложба. Александар Бошњак је предсједник Актива младих при Савезу глувих и наглувих РС.

Изложби су присуствовали представници  Омбудсмана за дјецу Републике Српске, Народне и универзитетске библиотеке РС, Медицинске школе, Савеза слијепих РС, Градске организације слијепих Бањалука, бањалучког рагби клуба РС, писца Берислава Благојевића, читаоци и пријатељи библиотеке. Изложба ће бити отворена до 25.12. и продајног је карактера.