У Народној библиотеци Градишка 9. октобра отворена је изложба „Иво Андрић – 130 година од рођења и 61 година од уручења Нобелове награде“.  Аутор изложбе је Маја Дејановић, виши библиотекар.  Гости/учесници на изложби су Музеј књижевности и позоришне умјетнисти у БиХ и наша установа.

Музеј књижевности и позоришне умјетности уступио је дигитализоване оригиналне Андрићеве рукописе који су изложени на паноима, а Специјална библиотека представила се Брајевим издањем књиге „Деца и друге приповетке“ и звучним издањима Андрићевих дјела, али и дјелâ о Андрићу попут скорашње књиге аустријског новинара Михаела Мартенса „У пожару светова“. Издања су изложена у посебној стакленој витрини.

у име Специјалне библиотеке окупљенима се обратила библиотекарка Јелена Радаковић, која је потом примила и захвалницу те поклон књигу Милоша Црњанског.

Посебну чар изложби, поред ауторке Маје Дејановић и њеног излагања о Андрићу, дали су ученици средње медицинске школе из Градишке који су читали одломке из Андрићевих дјела уз пратњу на гитари.

Изложба ће бити отворена током мјесеца октобра у читаоници Народне библиотеке Градишка.

Андрићев рођендан уједно је и Дан библиотекара Републике Српске, па су изложбом обиљежена оба јубилеја. Андрић је познат по свом доприносу развоју библиотекарства у Босни и Херцеговини кроз донације цјелокупног новчаног износа Нобелове и неких других награда.