U Narodnoj biblioteci Gradiška 9. oktobra otvorena je izložba „Ivo Andrić – 130 godina od rođenja i 61 godina od uručenja Nobelove nagrade“.  Autor izložbe je Maja Dejanović, viši bibliotekar.  Gosti/učesnici na izložbi su Muzej književnosti i pozorišne umjetnisti u BiH i naša ustanova.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti ustupio je digitalizovane originalne Andrićeve rukopise koji su izloženi na panoima, a Specijalna biblioteka predstavila se Brajevim izdanjem knjige „Deca i druge pripovetke“ i zvučnim izdanjima Andrićevih djela, ali i djelâ o Andriću poput skorašnje knjige austrijskog novinara Mihaela Martensa „U požaru svetova“. Izdanja su izložena u posebnoj staklenoj vitrini.

u ime Specijalne biblioteke okupljenima se obratila bibliotekarka Jelena Radaković, koja je potom primila i zahvalnicu te poklon knjigu Miloša Crnjanskog.

Posebnu čar izložbi, pored autorke Maje Dejanović i njenog izlaganja o Andriću, dali su učenici srednje medicinske škole iz Gradiške koji su čitali odlomke iz Andrićevih djela uz pratnju na gitari.

Izložba će biti otvorena tokom mjeseca oktobra u čitaonici Narodne biblioteke Gradiška.

Andrićev rođendan ujedno je i Dan bibliotekara Republike Srpske, pa su izložbom obilježena oba jubileja. Andrić je poznat po svom doprinosu razvoju bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini kroz donacije cjelokupnog novčanog iznosa Nobelove i nekih drugih nagrada.