Нови број нашег часописа на Брајевом писму доноси неке новине у вези са уређивачком политиком, ту прије свега мислимо на окретање струци па смо тако рубрику Новости из библиотеке преименовали у Новости из свијета библиотекарства. Циљ нам је да у будућности више пажње посветимо стручним текстовима из поља библиотекарства, ауторским и преводима, те тиме у пуном смислу ријечи оправдамо назив часописа: културно-научни и информативно-забавни.

Дашак промјена донијела је нова директорица Специјалне библиотеке мр Мирела Шарић, коју смо овом приликом интервјуисали у жељи да је представимо читаоцима часописа.

У наставку, као и обично, протрчаћемо кроз садржај новог броја.

Свијет библиотекарства приближићемо вам кроз текст о томе како је ковид утицао на рад јавних библиотека у Италији. У рубрици Култура и умјетност можете прочитати о занимљивој иницијативи приближавања условно речено визуелног музеја у Амстердаму слијепим и слабовидим лицима, кроз кориштење других чула, прије свега мириса. Сазнајте како изгледа кад умјетничку слику представимо мирисима! Подсјетићемо се и великог Бранка Ћопића у тексту Златка Паковића, али и изјава и анегдота Моме Капора у рубрици Хумор и сатира. Свијет науке доноси нам приче о „интелигентним“ аутомобилима будућности, тактилним катастарским мапама, као и практичним савјетима за писање на виртуелној тастатури андрод телефона или рачунара. Сазнаћете о узбудљивом, необичном животу мексичке сликарке Фриде Кало, која и данас задивљује и инспирише, и мјесто јој је у рубрици Они су оставили траг. Рубрика Занимљивости сели нас јужно, у топлије крајеве. Члан редакције Драгана Божић провешће вас кроз Египат у путопису с љетовања. У истом духу слиједи прича о Тутанкамоновом благу и интригама и загонеткама везаним за исто.

Надамо се да ћете, као и досад, уживати у разноврсним садржајима које смо вам припремили.

До сљедећег броја и дружења, да сте нам здрави и сретни!

Срдачан поздрав од вјерне редакције!