Novi broj našeg časopisa na Brajevom pismu donosi neke novine u vezi sa uređivačkom politikom, tu prije svega mislimo na okretanje struci pa smo tako rubriku Novosti iz biblioteke preimenovali u Novosti iz svijeta bibliotekarstva. Cilj nam je da u budućnosti više pažnje posvetimo stručnim tekstovima iz polja bibliotekarstva, autorskim i prevodima, te time u punom smislu riječi opravdamo naziv časopisa: kulturno-naučni i informativno-zabavni.

Dašak promjena donijela je nova direktorica Specijalne biblioteke mr Mirela Šarić, koju smo ovom prilikom intervjuisali u želji da je predstavimo čitaocima časopisa.

U nastavku, kao i obično, protrčaćemo kroz sadržaj novog broja.

Svijet bibliotekarstva približićemo vam kroz tekst o tome kako je kovid uticao na rad javnih biblioteka u Italiji. U rubrici Kultura i umjetnost možete pročitati o zanimljivoj inicijativi približavanja uslovno rečeno vizuelnog muzeja u Amsterdamu slijepim i slabovidim licima, kroz korištenje drugih čula, prije svega mirisa. Saznajte kako izgleda kad umjetničku sliku predstavimo mirisima! Podsjetićemo se i velikog Branka Ćopića u tekstu Zlatka Pakovića, ali i izjava i anegdota Mome Kapora u rubrici Humor i satira. Svijet nauke donosi nam priče o „inteligentnim“ automobilima budućnosti, taktilnim katastarskim mapama, kao i praktičnim savjetima za pisanje na virtuelnoj tastaturi androd telefona ili računara. Saznaćete o uzbudljivom, neobičnom životu meksičke slikarke Fride Kalo, koja i danas zadivljuje i inspiriše, i mjesto joj je u rubrici Oni su ostavili trag. Rubrika Zanimljivosti seli nas južno, u toplije krajeve. Član redakcije Dragana Božić provešće vas kroz Egipat u putopisu s ljetovanja. U istom duhu slijedi priča o Tutankamonovom blagu i intrigama i zagonetkama vezanim za isto.

Nadamo se da ćete, kao i dosad, uživati u raznovrsnim sadržajima koje smo vam pripremili.

Do sljedećeg broja i druženja, da ste nam zdravi i sretni!

Srdačan pozdrav od vjerne redakcije!