Borka Tadić i Saša Đukić predstavili se modričkoj publici

U Srpskom kulturnom centru u Modriči od 14. do 19. oktobra održan je 15. festival omladinskih pozorišta Republike Srpske pod nazivom “MODRIČA FEST 2015”, na kome se predstavilo deset pozorišnih ansambala. Održavanje ovog festivala svake godine u različitim gradovima ima za cilj afirmaciju kulturnih sadržaja u lokalnim zajednicama te da podstakne i unaprijedi rad kulturnih društava širom Republike Srpske. Organizatori Festivala su Asocijacija omladinskih pozorišta Republike Srpske i Srpski kulturni centar Modriča, a izvršni organizator je Pozorište mladih DIS iz Banjaluke. Festival je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
Kao gosti festivala, u revijalnom dijelu programa, nastupili su Pozorište mladih “Patos” iz Smedereva i Borka Tadić iz Banjaluke.
U nedjelju, 18. oktobra u podne pred prepunom salom Srpskog kulturnog centra Borka Tadić izvela je svoju monodramu “U znaku bijelog štapa”, u kojoj na sjetno-duhovit način priča o svakodnevnim zgodama i nezgodama slijepih ljudi. Poslije predstave, promovisana je i njena knjiga “Zbilje i tajanstva”, prvo štampano izdanje u crnom tisku Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica. O knjizi je pored autorke govorio direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović. Publika je toplo primila i u više navrata ovacijama pozdravila Borkin nastup.
Poslije Borke, modrička publika mogla je da upozna stvaralaštvo slabovidog slikara Saše Đukića. Glumac Bojan Kolopić pročitao je Sašinu pjesmu, a publici se obratio i sam slikar, izrazivši zadovoljstvo što su njegove slike poslije Banjaluke i rodnog Srpca započele svoje put i po drugim gradovima Republike Srpske.
Direktor Želimir Radinović istakao je da je ovaj festival izvanredna prilika da se promoviše i podrži rad i stvaralaštvo slijepih i slabovidih lica u Republici Srpskoj, kako bi javnost i van Banjaluke stekla širu sliku o  o kulturnim, i obrazovnim potencijalima i mogućnostima ove populacija. Ovo je jedna od osnovnih ideja Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, sublimirana u projektu “Horizonti”.
Projekat “Horizonti”, koji Biblioteka sprovodi u saradnji za Pozorištem mladih DIS, izazvao je veliko ineteresovanje prisutnih pa su uslijedili pozivi iz Zvornika, Trebinja i Smedereva.