Борка Тадић и Саша Ђукић представили се модричкој публици

У Српском културном центру у Модричи од 14. до 19. октобра одржан је 15. фестивал омладинских позоришта Републике Српске под називом “МОДРИЧА ФЕСТ 2015”, на коме се представило десет позоришних ансамбала. Одржавање овог фестивала сваке године у различитим градовима има за циљ афирмацију културних садржаја у локалним заједницама те да подстакне и унаприједи рад културних друштава широм Републике Српске. Организатори Фестивала су Асоцијација омладинских позоришта Републике Српске и Српски културни центар Модрича, а извршни организатор је Позориште младих ДИС из Бањалуке. Фестивал је подржало Министарство просвјете и културе Републике Српске.
Као гости фестивала, у ревијалном дијелу програма, наступили су Позориште младих “Патос” из Смедерева и Борка Тадић из Бањалуке.
У недјељу, 18. октобра у подне пред препуном салом Српског културног центра Борка Тадић извела је своју монодраму “У знаку бијелог штапа”, у којој на сјетно-духовит начин прича о свакодневним згодама и незгодама слијепих људи. Послије представе, промовисана је и њена књига “Збиље и тајанства”, прво штампано издање у црном тиску Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица. О књизи је поред ауторке говорио директор Специјалне библиотеке Желимир Радиновић. Публика је топло примила и у више наврата овацијама поздравила Боркин наступ.
Послије Борке, модричка публика могла је да упозна стваралаштво слабовидог сликара Саше Ђукића. Глумац Бојан Колопић прочитао је Сашину пјесму, а публици се обратио и сам сликар, изразивши задовољство што су његове слике послије Бањалуке и родног Српца започеле своје пут и по другим градовима Републике Српске.
Директор Желимир Радиновић истакао је да је овај фестивал изванредна прилика да се промовише и подржи рад и стваралаштво слијепих и слабовидих лица у Републици Српској, како би јавност и ван Бањалуке стекла ширу слику о  о културним, и образовним потенцијалима и могућностима ове популација. Ово је једна од основних идеја Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Републике Српске, сублимирана у пројекту “Хоризонти”.
Пројекат “Хоризонти”, који Библиотека спроводи у сарадњи за Позориштем младих ДИС, изазвао је велико инетересовање присутних па су услиједили позиви из Зворника, Требиња и Смедерева.