Сарадња са Заводом за уџбенике и наставна средства

Уџбеници у електронском облику за слијепе и слабовиде ученике

Подсјећамо слијепе и слабовиде ученике и њихове родитеље да у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица Републике Српске могу пронаћи уџбенике намијењене основној школи у електронском дигиталном  pdf формату. Позивамо и родитеље средњошколаца да нам се обрате како бисмо им помогли да дођу до одговарајућих уџбеника.

Уџбенике за слијепе и слабовиде ученике  обезбиједило  је Јавно предузеће Завод за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева, као њихов изадавач.

Наиме 24.10.2014. године ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица РС и Завод за уџбенике потписали су Споразум о међусобној сарадњи. Утврђена је  потреба да се на подручју Републике Српске, активније и континуирано, презентују широј јавности дјелатности које спроводе Специјална библиотека и Завод за уџбенике у областима културе, образовања и информисања, развоја и унапређења библиотечке и издавачке дјелатности. Посебан акценат стављен је на приступ информацији и комуникацији лица са оштећењем вида, што подразумијева приступачне формате (брајево писмо, аудио формат, електронски дигитални формат). Завод за уџбенике обавезао се да ће, искључиво за потребе Специјалне библиотеке и њених слијепих и слабовидих чланова, обезбиједити електронски примјерак књига и публукација које издаје, посебно из категорије стручне литературе за основно, средње и високо образовање.

Ово је први корак у реализацији поменутог споразума. Жеља нам је да олакшамо школовање слијепој и слабовидој дјеци, и помогнемо им  да се равноправно интегришу у заједницу и искористе своје могућности, таленте и знања.

Још једном позивамо све заинтересоване да нам се обрате како бисмо им доставили потребне књиге.