Saradnja sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva

Udžbenici u elektronskom obliku za slijepe i slabovide učenike

Podsjećamo slijepe i slabovide učenike i njihove roditelje da u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica Republike Srpske mogu pronaći udžbenike namijenjene osnovnoj školi u elektronskom digitalnom  pdf formatu. Pozivamo i roditelje srednjoškolaca da nam se obrate kako bismo im pomogli da dođu do odgovarajućih udžbenika.

Udžbenike za slijepe i slabovide učenike  obezbijedilo  je Javno preduzeće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, kao njihov izadavač.

Naime 24.10.2014. godine JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica RS i Zavod za udžbenike potpisali su Sporazum o međusobnoj saradnji. Utvrđena je  potreba da se na području Republike Srpske, aktivnije i kontinuirano, prezentuju široj javnosti djelatnosti koje sprovode Specijalna biblioteka i Zavod za udžbenike u oblastima kulture, obrazovanja i informisanja, razvoja i unapređenja bibliotečke i izdavačke djelatnosti. Poseban akcenat stavljen je na pristup informaciji i komunikaciji lica sa oštećenjem vida, što podrazumijeva pristupačne formate (brajevo pismo, audio format, elektronski digitalni format). Zavod za udžbenike obavezao se da će, isključivo za potrebe Specijalne biblioteke i njenih slijepih i slabovidih članova, obezbijediti elektronski primjerak knjiga i publukacija koje izdaje, posebno iz kategorije stručne literature za osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Ovo je prvi korak u realizaciji pomenutog sporazuma. Želja nam je da olakšamo školovanje slijepoj i slabovidoj djeci, i pomognemo im  da se ravnopravno integrišu u zajednicu i iskoriste svoje mogućnosti, talente i znanja.

Još jednom pozivamo sve zainteresovane da nam se obrate kako bismo im dostavili potrebne knjige.