У наставку вам преносимо текст који је припремио Радомир Радановић о проведеним активностима за дан и славу Градске организације слијепих Бања Лука. Једна од активности била је и промоција звучне књиге „Бања Лука, од окупације до слободе“ коју је приредила ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске.

Градска организација слијепих Бања Лука је ове године дан и славу Видовдан, обиљежила по двадесетпети пут са многобројним догађајима. Поред наших активиста чланова организације, те удружења слијепих из Републике Српске у госте су нам још дошли пријатељи из Градске организације слепих Београд и Међуопћинског друштва слепих Копер са којима сарађујемо већ дуже вријеме.

Након стабилизације ситуације са Корона вирусом поводом Видовдана организовали смо више активности од којих би истакли рафтинг вожњу у кањону Врбаса. Господин Ацо Пастир власник Рафтинг центра Врбас са својим сарадницима је за ову групу слијепих и слабовидних лица организовао рафтинг вожњу на врхунском и професионалном нивоу и то потпуно бесплатно, на чему му се овом приликом много захваљујемо. Утисци слијепих и слабовидних лица са рафтинг вожње су импресивни и незаборавни трајно а све захваљујући професионалном тиму Рафтинг центра Врбас. Била је ово јединствена прилика за разбијање предрасуда, те добар начин да слијепи покажу и докажу шта све могу. Кригла пива и крајишка пјесма су зачинили наш растанак на кратко, јер је за наредни период обећана сарадња на обострану корист и задовољство свих нас.

На Видовдан 28. јуна у 10:00 сати у Градској управи града Бања Лука су нас заједно са нашим гостима примиле начелница ресорног одјељења Невена Благојевић Подрић и савјетница градоначелника Милада Шукало са којима смо разговарали о проблематици са којима се суочавамо и начину ријешавању истих.

У конференцијској сали Специјалне библиотеке са почетком у 11:00 сати се одржала промоција звучне књиге “Бања Лука, од окупације до слободе (1941-1945)” историчара Миленка Ђорђевића.

Завршна свечаност и ручак са церемонијом славског обреда у присуству свих учесника видовданских манифестација и представника локалне власти одржао се у 13:00 сати у ресторану Ева, ул. Браће Подгорника 8. (простор бивше ливнице Јелшинград).  

Након славског обреда пригодним ријечима су се обратили и домаћину славу честитали представници организација слијепих из Републике Српске, Србије и Словеније, те начелница ресорног одјељења Невена Благојевић Подрић.