U nastavku vam prenosimo tekst koji je pripremio Radomir Radanović o provedenim aktivnostima za dan i slavu Gradske organizacije slijepih Banja Luka. Jedna od aktivnosti bila je i promocija zvučne knjige „Banja Luka, od okupacije do slobode“ koju je priredila JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Gradska organizacija slijepih Banja Luka je ove godine dan i slavu Vidovdan, obilježila po dvadesetpeti put sa mnogobrojnim događajima. Pored naših aktivista članova organizacije, te udruženja slijepih iz Republike Srpske u goste su nam još došli prijatelji iz Gradske organizacije slepih Beograd i Međuopćinskog društva slepih Koper sa kojima sarađujemo već duže vrijeme.

Nakon stabilizacije situacije sa Korona virusom povodom Vidovdana organizovali smo više aktivnosti od kojih bi istakli rafting vožnju u kanjonu Vrbasa. Gospodin Aco Pastir vlasnik Rafting centra Vrbas sa svojim saradnicima je za ovu grupu slijepih i slabovidnih lica organizovao rafting vožnju na vrhunskom i profesionalnom nivou i to potpuno besplatno, na čemu mu se ovom prilikom mnogo zahvaljujemo. Utisci slijepih i slabovidnih lica sa rafting vožnje su impresivni i nezaboravni trajno a sve zahvaljujući profesionalnom timu Rafting centra Vrbas. Bila je ovo jedinstvena prilika za razbijanje predrasuda, te dobar način da slijepi pokažu i dokažu šta sve mogu. Krigla piva i krajiška pjesma su začinili naš rastanak na kratko, jer je za naredni period obećana saradnja na obostranu korist i zadovoljstvo svih nas.

Na Vidovdan 28. juna u 10:00 sati u Gradskoj upravi grada Banja Luka su nas zajedno sa našim gostima primile načelnica resornog odjeljenja Nevena Blagojević Podrić i savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo sa kojima smo razgovarali o problematici sa kojima se suočavamo i načinu riješavanju istih.

U konferencijskoj sali Specijalne biblioteke sa početkom u 11:00 sati se održala promocija zvučne knjige “Banja Luka, od okupacije do slobode (1941-1945)” istoričara Milenka Đorđevića.

Završna svečanost i ručak sa ceremonijom slavskog obreda u prisustvu svih učesnika vidovdanskih manifestacija i predstavnika lokalne vlasti održao se u 13:00 sati u restoranu Eva, ul. Braće Podgornika 8. (prostor bivše livnice Jelšingrad).  

Nakon slavskog obreda prigodnim riječima su se obratili i domaćinu slavu čestitali predstavnici organizacija slijepih iz Republike Srpske, Srbije i Slovenije, te načelnica resornog odjeljenja Nevena Blagojević Podrić.