U konferencijskoj sali Specijalne biblioteke, juče (28. juna 2021. god.) održana je promocija zvučne knjige „Banja Luka, od okupacije do slobode (1941-1945)“ istoričara Milenka Đorđevića.

Riječ je o publikaciji koja je u štampanoj verziji (crnom tisku) objavljena 2015. godine u izdanju JU Muzej Republike Srpske povodom 70 godina od oslobođenja grada.

Kako je počeo rat u Banjoj Luci? Šta je to srpsko pitanje? Šta je Rezolucija banjalučkih muslimana? Kolika je bila materijalna šteta nakon savezničkog bombardovanja… samo su neke od tema koje su se nametnule tokom autorovog izlaganja.

Zvučna knjiga „Banja Luka, od okupacije do slobode“ podijeljena je u 15 fajlova koje je pročitala Žana Vukosavljević, a tonski obradio Aljoša Trifković. Prema riječima bibliotekarke Jelene Radaković, riječ je o izdanju koje je u potpunosti prilagođeno osobama sa oštećenim vidom, s obzirom na to da svaka fotografija ili ilustracija iz knjige je dodatno pojašnjena. Ona je navela da knjiga, zbog faktografskih podataka je udžbeničkog tipa, te da će kao takva poslužiti budućim generacijama učenika i studenata.

Nakon malog istorijskog časa o burnoj prošlosti Banje Luke, uslijedila su pitanja publike, a autor (viši kustos istoričar) Milenko Đorđević nakon odgovora nagrađen je velikim aplauzom.