У конференцијској сали Специјалне библиотеке, јуче (28. јуна 2021. год.) одржана је промоција звучне књиге „Бања Лука, од окупације до слободе (1941-1945)“ историчара Миленка Ђорђевића.

Ријеч је о публикацији која је у штампаној верзији (црном тиску) објављена 2015. године у издању ЈУ Музеј Републике Српске поводом 70 година од ослобођења града.

Како је почео рат у Бањој Луци? Шта је то српско питање? Шта је Резолуција бањалучких муслимана? Колика је била материјална штета након савезничког бомбардовања… само су неке од тема које су се наметнуле током ауторовог излагања.

Звучна књига „Бања Лука, од окупације до слободе“ подијељена је у 15 фајлова које је прочитала Жана Вукосављевић, а тонски обрадио Аљоша Трифковић. Према ријечима библиотекарке Јелене Радаковић, ријеч је о издању које је у потпуности прилагођено особама са оштећеним видом, с обзиром на то да свака фотографија или илустрација из књиге је додатно појашњена. Она је навела да књига, због фактографских података је уџбеничког типа, те да ће као таква послужити будућим генерацијама ученика и студената.

Након малог историјског часа о бурној прошлости Бање Луке, услиједила су питања публике, а аутор (виши кустос историчар) Миленко Ђорђевић након одговора награђен је великим аплаузом.