У уторак, 25. августа 2015. ЈУ Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске угостила је познатог загребачког књижевника и глумца Енеса Кишевића. У пуној сали Библиотеке у 13 часова уприличено је дружење са пјесником. Искусни умјетник у скоро сат и по програма успио је да разгали и посљедњег човјека у публици. Кишевић је представио избор из свог богатог опуса, зачињујући сваку пјесму занимљивим и дирљивим причама о околностима у којима су настале и инспирацији која им је претходила. Подијелио је с публиком анегдоте из боемских дружења са Арсеном Дедићем и Зораном Радмиловићем, дирљиве приче о својим родитељима брату, одласцима најдражих. Због дјеце у публици, извео је и пар дјечијих пјесама, што је свима измамило осмијех на лице.
Кишевић се захвалио нашој установи на позиву и истакао да ниједан прави умјетник неће одбити овакав позив и да му је част што наступа у Специјалној библиотеци. Обећао је да ће поново доћи и довести неке од својих пријатеља, попут слијепог умјетника из Загреба Сенада Мухамедагића. Договорено је да приликом слиједеће посјете у тонском студију Библиотеке прочита неке од својих пјесама, што су присутни пропратили овацијама. Кишевић је Библиотеци поклонио своју нову збирку „Свјетло и сол“, а директор Желимир Радиновић уручио је Кишевићу нека од звучних издања Библиотеке.
Кишевићев наступ пратио је и директор ДИС театра Новица Богдановић који је изјавио да му је част гледати великог умјетника на дјелу, а и изразио је жељу да у будућности сарађује с Кишевићем.
Пјесникиња Борка Тадић истакла је ову промоцију као нешто најузвишеније што се десило у Библиотеци, а слабовидог Леонтија Шевчука толико су очарале и дотакле поједине пјесме да је замолио да му се прослиједе.
По завршетку званичног дијела, присутни су остали да се друже с Кишевићем, који се осим што је хатизматичан показао и као веома непосредан у контакту.

Повод доласка Енеса Кишевића у Бањалуку је учешће на округлом столу о Бранку Ћопићу у оквиру манифестације „Кочићеви дани“, који је одржан дан раније 24. 8. у Народној и унивезитетској библиотеци Републике Српске.
Енес Кишевић рођен је 1947. године у Босанској Крупи. Основну школу и гимназију завршио је у Кључу. Године 1971. дипломирао је на Академији казалишне и филмске умјетности у Загребу. Глумачку каријеру започео је у Народном позоришту Босанске крајине у Бањалуци. Играо је у више позоришних, филмских и телевизијских драма. Аутор је 24 књига поезије. Добитник је значајних књижевних награда. Пјесме су му превођене на руски, ирански, индијски, јапански, арапски, француски, њемачки, турски, , норвешки, пољски, мађарски, талијански, словачки, дански, енглески, хебрејски… Члан је Друштва хрватских књижевника, Хрватског друштва драмских умјетника и Хрватског хаику друштва. Живи и ради у Загребу.