U utorak, 25. avgusta 2015. JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske ugostila je poznatog zagrebačkog književnika i glumca Enesa Kiševića. U punoj sali Biblioteke u 13 časova upriličeno je druženje sa pjesnikom. Iskusni umjetnik u skoro sat i po programa uspio je da razgali i posljednjeg čovjeka u publici. Kišević je predstavio izbor iz svog bogatog opusa, začinjujući svaku pjesmu zanimljivim i dirljivim pričama o okolnostima u kojima su nastale i inspiraciji koja im je prethodila. Podijelio je s publikom anegdote iz boemskih druženja sa Arsenom Dedićem i Zoranom Radmilovićem, dirljive priče o svojim roditeljima bratu, odlascima najdražih. Zbog djece u publici, izveo je i par dječijih pjesama, što je svima izmamilo osmijeh na lice.
Kišević se zahvalio našoj ustanovi na pozivu i istakao da nijedan pravi umjetnik neće odbiti ovakav poziv i da mu je čast što nastupa u Specijalnoj biblioteci. Obećao je da će ponovo doći i dovesti neke od svojih prijatelja, poput slijepog umjetnika iz Zagreba Senada Muhamedagića. Dogovoreno je da prilikom slijedeće posjete u tonskom studiju Biblioteke pročita neke od svojih pjesama, što su prisutni propratili ovacijama. Kišević je Biblioteci poklonio svoju novu zbirku „Svjetlo i sol“, a direktor Želimir Radinović uručio je Kiševiću neka od zvučnih izdanja Biblioteke.
Kiševićev nastup pratio je i direktor DIS teatra Novica Bogdanović koji je izjavio da mu je čast gledati velikog umjetnika na djelu, a i izrazio je želju da u budućnosti sarađuje s Kiševićem.
Pjesnikinja Borka Tadić istakla je ovu promociju kao nešto najuzvišenije što se desilo u Biblioteci, a slabovidog Leontija Ševčuka toliko su očarale i dotakle pojedine pjesme da je zamolio da mu se proslijede.
Po završetku zvaničnog dijela, prisutni su ostali da se druže s Kiševićem, koji se osim što je hatizmatičan pokazao i kao veoma neposredan u kontaktu.

Povod dolaska Enesa Kiševića u Banjaluku je učešće na okruglom stolu o Branku Ćopiću u okviru manifestacije „Kočićevi dani“, koji je održan dan ranije 24. 8. u Narodnoj i univezitetskoj biblioteci Republike Srpske.
Enes Kišević rođen je 1947. godine u Bosanskoj Krupi. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Ključu. Godine 1971. diplomirao je na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu. Glumačku karijeru započeo je u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjaluci. Igrao je u više pozorišnih, filmskih i televizijskih drama. Autor je 24 knjiga poezije. Dobitnik je značajnih književnih nagrada. Pjesme su mu prevođene na ruski, iranski, indijski, japanski, arapski, francuski, njemački, turski, , norveški, poljski, mađarski, talijanski, slovački, danski, engleski, hebrejski… Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Hrvatskog haiku društva. Živi i radi u Zagrebu.